Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Slovensko prijalo v rámci relokácií ďalších šesť utečencov z  Grécka

Slovenská republika tento týždeň (v stredu 9. novembra 2016) prijala v rámci relokácií ďalšiu skupinu utečencov. Na Slovensko prišlo z táborov v Grécku šesť ľudí. Sú to dve rodiny - matky s deťmi, ktorým bude udelený azyl z humanitných dôvodov.

Ide o 34-ročnú ženu z dvojročným synom pôvodom z Iraku a 34-ročnú ženu s 15-ročným synom a dvoma dcérami vo veku tri a osem rokov pôvodom zo Sýrie.

Ich presun bol zabezpečený v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). Tak ako v prípade každého žiadateľa o azyl išli najprv do Záchytného tábora v Humennom, kde prejdú vstupnou lekárskou prehliadkou,  karanténou a azylovým procesom. Tu sa začnú pripravovať aj na následný integračný proces.

Spolu sme v rámci relokácií prijali doteraz deväť ľudí, počas leta v auguste prišla na Slovensko z Grécka žena zo Sýrie s dvoma dcérami. V súčasnosti u nich prebieha v Bratislave integrácia do slovenskej spoločnosti. Tak ako sme avizovali, sústreďujeme sa na najviac ohrozené skupiny, ako sú realizované prípady matiek s deťmi.

Slovensko sa v rámci dobrovoľných kvót zaviazalo, že príjme 100 ľudí v rámci relokácií z Grécka a Talianska a 100 ľudí v rámci presídlenia. Druhý záväzok sme si splnili presunom skupiny 149 ľudí z Iraku. Z tejto skupiny pokračuje v integrácii 86 Iračanov, časť sa vrátila domov z dôvodu, že nevedeli prekonať smútok za domovom, a tým pádom mali problém začleniť sa do života na Slovensku.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK