Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Dobrosrdečnosť, rozžiarené oči a Vianoce v novembri

„Darovať, to znamená, ako by si preklenul most cez priepasť samoty.“ - Antoine de Saint-Exupéry

Turisti a novinári z Májovky si prezerali turistický kalendár a zaujal ich dátum 13. november - Svetový deň dobrosrdečnosti. Za Deň dobrosrdečnosti bol vyhlásený v Singapure v roku 2000. Jeho podstatou je inšpirovať jednotlivcov k väčšej láskavosti a dobrosrdečnosti, prekonať hranice svojej kultúry, rasy, náboženstva a spojiť národy k vytvoreniu lepšieho sveta.

Ako sa môžeme inšpirovať týmto dňom my? Nemusíme len spoznávať a obdivovať! Rozhodli sme sa, že budeme aj pomáhať. Komu? Našim rovesníkom, deťom z Detského domova na Požiarnickej ulici v Prešove. Porozprávali sme sa, ako je to vyrastať bez rodičov. Zamysleli sa nad tým, ako tieto deti žijú: nemajú vlastnú detskú izbičku, nevedia, čo je láskavé slovo či pohladenie od vlastného rodiča, nepoznajú spoločný výlet s rodinou alebo sviatky v kruhu najbližších. Naši žiaci pochopili, v akej výhode sú oni a rozhodli sa malým činom urobiť aspoň trochu radosti takýmto deťom.

V škole sme vyhlásili zbierku sladkostí, hračiek, oblečenia či iných potrieb každodenného života medzi členmi turistického a novinárskeho krúžku pod vedením vedúcich krúžkov J. Šoltésovej, M. Gombárovej a J. Palšovej. Ani sa nám nechcelo veriť, ako spontánne a dobrosrdečne sa k tejto výzve deti postavili. Boli ochotné vzdať sa balíčka cukríkov, lízanky alebo hračiek pre deti z domova. Svoju veľkorysosť a dobrosrdečnosť preukázali aj ich rodičia, ktorí sa k výzve pripojili. Za 3 dni sa naplnila zbierka pre detičky do obrovských rozmerov - žiaci nosili hračky, cukrovinky, knihy, maľovanky a iné hmatateľné potreby pre deti. Vedúce krúžkov sa k tejto akcii tiež pripojili.

Darčeky sme zabalili a po dohode s vedením Detského domova sme sa v sobotu 12. 11.20106 vybrali odovzdať ich deťom. V zariadení nás privítali tety vychovávateľky. Naši žiaci sa prihovorili deťom z DD a predstavili sa krátkym kultúrnym programom - zaspievali a zatancovali. Na konci akcie vedúce krúžkov pozvali žiakov do cukrárne na sladkú maškrtu.

V tento deň sme ukázali svoju dobrosrdečnosť a to, že naše srdcia sú na správnom mieste. Hrial nás pocit z dobrého skutku, z rozžiarených očí obdarovaných. Naplnení dobrým skutkom - urobiť radosť inému - sme odchádzali a sľúbili si, že takéto skutky budeme konať nielen v Deň dobrosrdečnosti, ale vždy, keď to bude potrebné. Všetci sme si uvedomili, aké dôležité je pomáhať si navzájom.

PaedDr. Jozefína Šoltésová, Mgr. Magda Gombárová, Mgr. Julka Palšová

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK