Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Jedno z najmodernejších pracovísk magnetickej rezonancie bude v Poprade

Pacientom, ale aj lekárom z Popradu a okolia bude od februára slúžiť jeden z najmodernejších prístrojov magnetickej rezonancie (MR) na Slovensku.

Nový MR prístroj so silou magnetického poľa 3 Tesla znamená pre pacienta dostupnosť najnovších vyšetrovacích postupov a zvýšenie komfortu počas vyšetrenia rozšírením otvoru magnetu. Odosielajúci lekári ocenia lepšiu kvalitu a zreteľnosť MR snímok, rýchlejšie vyšetrenie pacientov a rozšírenie diagnostických možností v oblasti magnetickej rezonancie. Celkovou modernizáciou pracoviska MR Poprad sa navyše dvojnásobne zvýšila kapacita čakárne a pacienti majú k dispozícii komfortnejšie a krajšie priestory.

Nový MR prístroj PHILIPS Ingenia 3.0T Omega HP prinesie do regiónu pod Tatrami okrem všetkých štandardných typov MR vyšetrení aj nové, pokrokové a špecializované vyšetrenia, ktoré rozšíria možnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o vyšetrenia z oblasti neuroradiológie, kde sa štandardom stávajú zobrazenia s rozlíšením menej ako 1× 1× 1 mm či menej zaťažujúce vyšetrenia prostaty bez nutnosti použiť endorektálnu cievku. Nové diagnostické postupy bude možné použiť aj v oblasti degeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Prístroj zároveň poskytuje možnosť precíznejšej diagnostiky ochorení mozgu a lepšie predoperačné plánovanie najnáročnejších mozgových operácií s využitím znázornenia mozgových traktov a funkčných oblastí mozgu. Prístroj umožní aj komplexné vyšetrenia hrudnej a brušnej dutiny, panvy, muskuloskeletálneho systému, cievneho systému dospelých aj detských pacientov a veľa pokročilých klinických aplikácií. Výhodou nového prístroja je priestrannejší vyšetrovací tunel, ktorý ocenia najmä obéznejší pacienti, ale aj tí, ktorým pocit v stiesnených priestoroch nerobí dobre.

Popradské pracovisko magnetickej rezonancie patrí dlhodobo k jedným z najvyťaženejších, ale zároveň najmodernejších pracovísk na Slovensku. „Starý prístroj Magnetom Symphony 1,5T bol od svojho spustenia v roku 2006 v nepretržitej prevádzke. Ročne sme vďaka nemu vyšetrili 10 – 12 tisíc pacientov, čo je vyše 100 tisíc pacientov za posledných 10 rokov. Vďaka novému prístroju budeme môcť pacientom ponúknuť ešte viac, ale najmä náročnejšie a kvalitnejšie vyšetrovacie metódy, “ hovorí MUDr. Katarína Ménová, primárka MR Poprad.

Napriek tomu, že starší typ prístroja je stále symbolom štandardu v MR diagnostike, z hľadiska technologického progresu a vývoja MR diagnostiky začínal byť morálne zastaraný pre špičkovú koncovú inštitúciu ako je Nemocnica s poliklinikou Poprad, a.s. „Preto sme sa rozhodli pre výmenu prístrojového vybavenia vrátane komplexnej rekonštrukcie pracoviska MR Poprad, “ informuje MUDr. Ladislav Pásztor, MSc. , generálny manager Pro Diagnostic Group, a.s. „Ďalšou novinkou a prínosom nového MR je možnosť využiť postprocesingový server a novú diagnostickú platformu, ktorá ponúka možnosť ďalšieho spracovania nasnímaných vyšetrení s rozšírením o ďalšie funkčné parametre, ako je napr. difúzia a perfúzia či spektroskopické vyšetrenie. Pre odosielajúcich lekárov to znamená novú dimenziu diagnostiky, ktorá prinesie presnejšie výsledky vyšetrení nad rámec zmien na ktoré sme boli doteraz zvyknutí. Pacientom zas prináša výhodu presnejšej špecifikácie diagnózy či rozsahu ochorenia.“ vysvetľuje MUDr. Ladislav Pásztor, MSc.

Pásku strihajú zľava:  Ing. Peter Kalás  zo spoločnosti Pro Diagnostic  Group, a.s., Riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s.  Ing. Peter Petruš a MUDr. Ladislav Pásztor, MSc., generálny manager Pro Diagnostic Group, a.s.
Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK