Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Nechajte si bezplatne vyšetriť zrak počas Svetového týždňa glaukómu

Zelený zákal je druhou najčastejšou príčinou straty zraku. Až polovica ľudí s touto diagnózou však o svojom ochorení nevie. Svetový týždeň glaukómu, ktorý tento rok pripadne na 12. až 18. marec, nám pripomína, aké dôležité je hovoriť o prevencii.

Rýchle a bezbolestné vyšetrenie odhalí, či glaukóm neohrozuje aj váš zrak. Nechajte si aj vy bezplatne zmerať vnútroočný tlak.

Glaukóm, známy tiež ako zelený zákal, postihuje zrakový nerv a v pokročilom štádiu končí úplnou stratou zraku. Ako uviedla MUDr. Erika Vodrážková: „Pacient väčšinou spozoruje, že sa niečo deje, až keď príde o 40 % zraku. Glaukóm totiž nepostihuje obe oči rovnako, a tak funkciu viac postihnutého oka zvykne dopĺňať oko, ktoré je postihnuté menej. Pacient si často všimne problém so zrakom až pri náhodnom prekrytí tohto oka. Takéto poškodenie zraku je už, žiaľ, trvalé, no vhodná liečba dokáže ochorenie výrazne spomaliť.“

Svetový týždeň glaukómu sa tento rok zameria na otázku dedičnosti. Aj keď do dnešného dňa príčina vzniku tohto ochorenia nie je známa, jedno je jasné: ak niekomu z vašich blízkych diagnostikovali glaukóm, nemali by ste návštevu očného lekára zbytočne odkladať. Riziko je u vás totiž až 10-násobne vyššie než u ľudí, ktorí toto ochorenie v rodine nemajú. Ak máte viac ako 40 rokov, závažnú krátkozrakosť, cievne ochorenia, cukrovku či vysoký krvný tlak, mali by ste rovnako zbystriť pozornosť, pretože patríte do rizikovej skupiny. Včasná diagnostika a správna liečba vám pomôžu progres ochorenia výrazne spomaliť a v konečnom dôsledku aj zachrániť zrak.

Kľúčovým ukazovateľom rizika vzniku zeleného zákalu je zvýšený vnútroočný tlak, ktorý môže byť predzvesťou toho, že s vaším zrakom niečo nie je v poriadku. „Vnútroočný tlak je podmienený rovnováhou medzi tvorbou a odtokom tzv. komorového moku v oku. Pre primárny glaukóm s otvoreným uhlom, ktorý je v stredoeurópskej populácii najviac rozšírený, je charakteristický sťažený odtok tohto moku. V dôsledku toho dochádza k zvýšeniu vnútroočného tlaku, ktorý spolu s pridruženými cievnymi zmenami môže spôsobiť nezvratné poškodenie zrakového nervu, “ vysvetľuje MUDr. Erika Vodrážková.

Slovenská glaukómová spoločnosť pre vás aj tento rok pripravila počas Svetového týždňa glaukómu bezplatné merania vnútroočného tlaku na rôznych miestach Slovenska. Nemusíte sa tak objednávať k špecialistovi a nepotrebujete ani výmenný lístok od svojho praktického lekára. Stačí, ak si nájdete chvíľu a zastavíte sa na krátke vyšetrenie a odbornú konzultáciu. V Prešove nás nájdete na týchto miestach:

Bezplatné merania v nákupnom centre OC MAX Prešov
18.3.2017 ... ... .. 13:00 – 17:00 hod.

Bezplatné merania v medicínskych zariadeniach: Očná ambulancia OKO, Prešov
13.3.2017 ... ... . 15:00 – 17:00 hod.
17.3.2017 ... ... . 10:00 – 15:00 hod.

Nie je glaukóm ako glaukóm
Glaukóm je ochorenie, ktoré vedie k poškodeniu zrakového nervu. Takto poškodený zrakový nerv postupne stráca schopnosť prenosu informácií z oka do mozgu a dochádza k postupnej a nezvratnej strate zraku.

Takmer 90 % všetkých prípadov glaukómu má na svedomí primárny glaukóm s otvoreným uhlom. Spôsobuje ho zvýšenie vnútroočného tlaku, ktorý spomaľuje odtok komorového moku z prednej očnej komory. Býva často bez príznakov, a preto sa zväčša odhalí až v pokročilom štádiu.

Glaukóm so zatvoreným uhlom vzniká zúžením uhla medzi dúhovkou a rohovkou, v dôsledku čoho komorový mok ťažko odteká a náhle sa zvyšuje tlak v oku. Pacient s týmto typom glaukómu môže pociťovať bolesť hlavy, očí, pocit na vracanie, vidieť v noci dúhové kruhy okolo svetiel a môže mať tiež rozmazané videnie.

Ako toto ochorenie odhaliť
Nič vás nebolí, nemáte dokonca ani pocit, že horšie vidíte a predsa vám môže glaukóm pomaly poškodzovať zrak. Ako je to možné? Toto ochorenie totiž nepostihuje obe oči rovnako, a tak funkciu toho viac postihnutého supluje oko, ktoré je postihnuté menej. Pri náhodnom prekrytí oka, ktoré je na tom lepšie, príde zrazu pacient na to, že s jeho videním nie je niečo v poriadku. Pacient najskôr spozoruje, že má drobné výpadky zorného poľa, neskôr sa pridruží aj porucha periférneho videnia, rozmazané okraje zorného poľa až celkové zhoršenie ostrosti videnia. Často sa objavuje zhoršené videnie v tmavom prostredí, či pri pohľade do blízka. Tieto príznaky sa zväčša objavia až vtedy, keď je zrakový nerv značne poškodený a pacient už prišiel o 40 % zraku.

Ak na sebe pozorujete niektorý z príznakov, bezodkladne vyhľadajte očného lekára:
- videnie dúhových kruhov okolo svetiel
- zmeny či strata zraku
- začervenanie oka
- nevoľnosť alebo vracanie
- bolesť očí a hlavy
- rozmazané videnie
- zúžené (tunelové) videnie

Dôležitú úlohu v prevencii glaukómu zohráva meranie vnútroočného tlaku, ktorý je najvýznamnejším rizikovým faktorom. Pokiaľ je jeho hodnota zvýšená, očný lekár by vám mal urobiť ďalšie odborné vyšetrenia na potvrdenie či vyvrátenie tejto diagnózy.

Kedy sa mať na pozore
Glaukóm sa môže objaviť u kohokoľvek, od batoliat až po seniorov. Návštevu očného lekára by ste určite nemali zbytočne odkladať, ak sa u vás v rodine táto diagnóza vyskytuje. Riziko je totiž u vás až 10-násobne vyššie, keďže glaukóm je dedičný.

K rizikovým faktorom patrí tiež:
- zvýšený vnútroočný tlak spôsobený poruchou regulácie tvorby komorového moku či upchatím odtokových kanálikov pre komorový mok
- vek nad 40 rokov
- dedičné faktory
- cievne ochorenia, cukrovka a vysoký krvný tlak
- ťažké zápaly či vážny úraz oka
- užívanie kortikosteroidov
- závažná krátkozrakosť
- centrálna hrúbka rohovky

Partnerom projektu je spoločnosť Alcon Novartis Pharmaceuticals, ktorá sa dlhodobo špecializuje na zdravie očí.

O Slovenskej glaukómovej spoločnosti
Slovenská glaukómová spoločnosť vznikla na základe iniciatívy pani primárky Eriky Vodrážkovej v roku 2009. Cieľom SGLS je nielen odborne vzdelávať, ale tiež naštartovať činnosť pacientskej organizácie a prehĺbiť spoluprácu na medzinárodnej úrovni. Organizovaním kongresov, glaukómových seminárov a škôl glaukómu je veľkým prínosom pre získavanie nových poznatkov o problematike glaukómových ochorení pre oftalmológov. SGLS sa každoročne hlási k výzve Svetovej glaukómovej asociácie v rámci Svetového týždňa glaukómu, pri príležitosti ktorého vydáva bulletin a robí osvetu v médiách a medzi širokou verejnosťou. Viac informácií o činnosti SGLS nájdete na www.sgls.sk.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK