PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16529/legendy-_hrady_a_cykloturistika-_presovsky_kraj_laka_turistov-.html

Legendy, hrady a cykloturistika. Prešovský kraj láka turistov.

Letná turistická sezóna v Prešovskom kraji bude pestrá. Na turistov čaká objavovanie hradov, cestovanie s legendami a štvrtý ročník série cyklistických pretekov. Kampane pripravuje krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska pripravila na leto 2017 kampane, ktoré sú cielené na rodiny s deťmi, milovníkov hradov a nadšencov cyklistiky.

Stolová hra, mobilná aplikácia a pexeso plné legiend
Počas osláv Dňa detí 1. júna v Prešove odštartuje pokračovanie obľúbeného projektu LEGENDARIUM. Spoznávanie Prešovského kraja s legendami sa dočkalo už svojho tretieho vydania. Projekt sa opäť rozrástol a ponúka vyše osemdesiat tipov na výlety, ktoré sú ideálne pre rodiny s deťmi. Kampaň LEGENDARIUM je zároveň súťažou o pestré ceny. Pätnásť legendárnych hrdinov zavedie turistov na historické, kultúrne, ale aj na športové a zábavné či rekreačné miesta. K hrdinom patria známe postavičky ako Biela pani (Levoča a okolie), Móric Beňovský (Stará Ľubovňa) či mních Cyprián (Pieniny), ale aj menej známe legendy z ostatných kútov Prešovského kraja, napríklad vojak Vasiľ z Dukly, Belzebub zo Sniny alebo Vidla zo Ždiaru.

„Deti sa môžu tešiť na zbieranie nálepiek do krásnej stolovej hry. Súťažné ústrižky z nálepiek nám zašlú v septembri do žrebovania o hodnotné ceny. Prekvapením je aj nová mobilná hra LEGENDARIUM GO! V nej sa hráči môžu zahrať s legendárnymi postavičkami a vycestovať za nimi na viac ako 80 miest, kde sa budú lokalizovať. Po splnení určitých bodových hraníc automaticky získajú zaujímavé ceny a zľavy na ďalšie výlety, “ predstavil cestovanie s legendami Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska. Súťažné nálepky a stolové hry získajú cestovatelia v rôznych kultúrnych a zábavných zariadeniach v kraji. Už za šesť zozbieraných nálepiek získa cestovateľ pexeso legendárnych hrdinov. Súťaže s legendami končia 11. septembra.

LEGENDARIUM má na konte viaceré ocenenia – Najlepšia inovácia v cestovnom ruchu 2015 od Ministerstva dopravy SR, 1. miesto Najlepšia slovenská aplikácia – AndroidCode 2015, 1. miesto a 2. miesto získali v r. 2015 a 2016 propagačné materiály LEGENDARIUM od Klubu fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov v kategórii propagačný materiál kraja/regiónu.

Cyklopátrania Prešovským krajom
Štvrtý ročník zábavno-poznávacích pretekov predstaví cyklistom štyri lokality Prešovského kraja. Nadšencov cyklistiky čakajú zaujímavé miesta, krásne výhľady a nevšedné zážitky. Cyklopátrania sa začnú 10. júna v Červenom Kláštore, pokračovať budú 22. júla vo Svidníku, 19. augusta v Malom Lipníku a sériu pretekov ukončí Cyklopátranie v Prešove 9. septembra.
Preteky sú určené cyklistom rôznej vekovej a výkonnostnej kategórie. V každej lokalite má cyklista na výber 15 miest rôznej náročnosti s príslušnou bodovou hodnotou. Je len na ňom, akú taktiku, trasu a ktoré miesta si počas pretekov zvolí a navštívi na bicykli. Medzi pätnástkou miest nájde pamiatky, výhľady, zaujímavé atrakcie i miesta s občerstvením.
Súťaží sa o medaily a navyše na záver pretekov v Prešove bude vyžrebovaný výherca bicykla Škoda.
„Hlavnou úlohou Cyklopátraní je ukázať ľuďom zaujímavé miesta zábavnou, súťažnou formou. Chceme im ukázať, že v Prešovskom kraji je množstvo miest vhodných na výlety, ktoré sú dostupné na bicykli a rozhodne stoja za návštevu, “ predstavil zámer pretekov Martin Janoško.

Obnovené hrady bude prezentovať Letohrad 2017
V spolupráci s občianskym združením Rákociho cesta pripravila KOCR Severovýchod Slovenska letnú kampaň Letohrad 2017. Ide o spoločnú prezentáciu desiatich obnovených hradov v Prešovskom kraji, na ktoré sa vďaka obnove vracia život. Od polovice júna bude spustená mobilná hra Letohrad 2017 v aplikácii Objavujme, v ktorej hráči nájdu tipy na hradné výlety, informácie o hradoch a zábavné súťažné úlohy. Za navštívenie hradov získajú turisti virtuálne body, ktoré sa znásobia pri návšteve desiatich hradných podujatí. Na týchto podujatiach budú môcť zbierať aj pečiatky do letáku a súťažiť o ďalšie ceny. „Organizátori hradných podujatí sa spojili a spoločne naplánovali desať hradných podujatí, ktoré si termínovo nekonkurujú a uskutočnia sa od 16. júla do 17. septembra. KOCR sa rozhodla aktivity hradov podporiť spoločnou kampaňou a tiež umiestnením informačných tabúľ v areáli hradov, “ uviedol Janoško.
K hradom prezentovaným v kampani patria Brekov, Šebeš, Kamenica, Čičva, Šarišský, Obišovský a Kapušiansky hrad, Plaveč, Soľnohrad a hradisko Lipany.
Okrem týchto aktivít je širokej verejnosti určená aj fotografická súťaž Choď a foť 2017. Spoločným motívom súťažných fotografií sú krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. Finalisti súťaže sa opäť dočkajú spoločnej putovnej výstavy. Všetky informácie o kampaniach nájde verejnosť na stránke www.severovychod.sk.

Návštevnosť
Pozitívny trend rastu počtu návštevníkov na Slovensku zaznamenal v minulom roku aj Prešovský kraj. V roku 2016 bolo v Prešovskom kraji zaznamenaných 854 528 návštevníkov ubytovacích zariadení, ktorí u nás strávili 2 713 587 nocí (priemerne 3,2 noci/návštevník), v Prešovskom kraji ide o najvyššie čísla v histórii samostatnej SR. Medziročne predstavuje nárast viac ako 15 %. Zvýšil sa aj počet zahraničných návštevníkov, medziročne o vyše 16 %, pričom spolu ich do Prešovského kraja prišlo 270 188 a strávili tu v priemere 3 noci. Prešovský kraj naďalej stabilne ostáva tretím najviac navštevovaným krajom SR.

 
24.5.2017 | Autor: Barbora Čechová | Tip na výlet | čítané: 3939 krát