Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov sa môže pochváliť označením Komunita priateľská k deťom a mladým ľuďom.

Získalo ju za spoluprácu s komunitnou sieťou partnerov Synapsia, v rámci ktorej sa snaží o vytvorenie zázemia pre deti a rodiny v kríze.

Víťazmi druhého ročníka ocenenia Komunita priateľská k deťom a mladým ľuďom sa stali mesto Prešov a mesto Banská Bystrica – mestská časť Fončorda. Vyhlásenie a udelenie cien sa aj tento rok uskutočnilo počas slávnostného večera na sneme Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré je spolu s Nadáciou pre deti Slovenska a KOMUNÁLNOU poisťovňou partnerom programu. Ten si aj počas ďalšieho roka zachová svoju tradíciu a zapojiť sa doň môžu ďalšie slovenské mestá a obce.

„Chcem sa organizátorom poďakovať za udelenie tohto ocenenia a tiež vyjadriť vďaku všetkým organizáciám, ktoré sú združené v neformálnom združení prešovskej siete partnerov Synapsia. Je to veľké morálne ocenenie všetkých, “ uviedla Andrea Turčanová, primátorka mesta Prešov, ktorá bola pri zrode tohto združenia. „Ukazuje sa, že mesto vie spolupracovať s mimovládnymi organizáciami, ktoré sa venujú deťom v ohrození. To, že Synapsia funguje už desiaty rok znamená, že to bola dobrá myšlienka. Veľmi si vážim, že mesto Prešov môže byť pri tom, a že sme takéto ocenenie získali, “ doplnila.

Medzi laureátov sa v druhom ročníku udeľovania ocenenia dostalo spolu 5 obcí a miest, a to Považská Bystrica, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Prešov a obec Tuchyňa. „Cieľom programu Komunita priateľská k deťom a mladým ľuďom je budovanie takých komunít, ktoré zohľadňujú potreby detí a mladých ľudí, pýtajú sa na ich názory a umožňujú im spolupodieľať sa na plánovaní a realizácii aktivít v komunite, “ povedala Aneta Chlebničanová, programová manažérka vzdelávacích programov z Nadácie pre deti Slovenska.

Komunálna poisťovňa stála pri zrode programu, podporuje ho a jeho pokračovanie považuje za veľký úspech a krok do budúcnosti: „Deti a mladí ľudia v mestách a obciach sú budúcnosťou pre Slovensko. Z pozície silného partnera nám záleží na tom, aby boli aktivity a projekty v ich prospech systematicky a cielene podporované, a tak mohli ísť príkladom aj ostatným. Dať deťom a mladým ľuďom pocit bezpečia a plnohodnotnej súčasti komunity by malo byť prioritou pre každé slovenské mesto a obec“, uviedla Blanka Hatalová, členka predstavenstva Komunálnej poisťovne.

Komunita, ktorá je skutočne priateľská deťom a mladým ľuďom sa drží princípov „byť počutý a aj byť vypočutý“ a spoločne s nimi hľadá riešenia. „Skúsenosti a poznatky úspešných európskych miest nám ukazujú, aký dôležitý je ľudský rozmer rozvojového snaženia miest budujúcich modernú a progresívnu komunitu. Nemalo by to byť len o technických riešeniach a modernizácii, ale aj o podpore najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Podpora detí a mládeže má aj v tomto duchu nesporne veľkú perspektívu, je vzorom a výzvou aj pre ostatných, “ povedal Milan Muška, výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska.

V druhom ročníku programu Komunita priateľská k deťom a mladým ľuďom získali ocenenie mestá Banská Bystrica – mestská časť Fončorda, ktorá dokázala nájsť efektívne riešenia ako reagovať na potreby detí a mladých ľudí a mesto Prešov, ktoré sa okrem iného v spolupráci s komunitnou sieťou partnerov Synapsia snaží o vytvorenie zázemia pre deti a rodiny v kríze. Ocenení získali okrem hrdého titulu Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2016 aj finančnú odmenu v hodnote 3 000 eur.

Program opäť pokračuje a s hrdosťou otvára svoj už tretí ročník, do ktorého sa môže počas roka 2017 zapojiť ktorákoľvek obec či mesto na Slovensku. Podmienkou je dlhodobé a systematické podnikanie krokov v prospech detí a mladých ľudí. Komunity a samosprávy môže nahlásiť ktorýkoľvek obyvateľ Slovenska prostredníctvom nominačného formulára na stránke www.nds.sk.
Viac informácií: www.codetipotrebuju.sk

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK