Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Požiadavky pre vypracovanie znaleckého posudku

Jednou z viacerých požiadaviek pri žiadosti o hypotekárny úver je aj znalecký posudok.

Jednou z viacerých požiadaviek pri žiadosti o hypotekárny úver je aj znalecký posudok. V dnešnej dobe je väčšina obstarávaní nehnuteľností realizovaná práve pomocou hypoték, a preto je dopyt po službách znalcov naozaj vysoký. Na čo vlastne ale slúži takýto posudok a kde je možné vybrať si zo zoznamu znalcov?

Pri poskytovaní úveru na bývanie je nutné banke ručiť nehnuteľnosťou. Banka ale nevie v akej hodnote je daná nehnuteľnosť a na toto práve slúžia služby znalcov. Výsledkom je teda ohodnotenie nehnuteľnosti. Takto vypočítaná suma sa použije ako ručenie pre hypotekárny úver. 

Znalec bude potrebovať pre stanovenie znaleckého posudku viacero dokladov. Určite si teda pripravte minimálne kópiu listu vlastníctva a kópiu katastrálnej mapy. Dôležité je mať tiež k dispozícii doklad o nadobudnutí. Toto býva najčastejšie kúpna zmluva k nehnuteľnosti poprípade osvedčenie o dedičstve alebo iný doklad o nadobudnutí. Z ďalších požiadaviek je možné ešte spomenúť doklad o veku budovy alebo pôdorys stavby. Toto sú najčastejšie požiadavky v prípade že sa jedná o vypracovanie znaleckého posudku k bytu. Konkrétne požiadavky Vám ale vždy povie daný znalec ktorý posudok vypracováva. Je potrebné sa teda držať jeho žiadostí a odporúčaní. 

Pri znaleckom posudku pre rodinný dom sú požiadavky veľmi podobné s tým rozdielom že sa zvykne k tomu prikladať aj technická dokumentácia daného domu, ktorá tiež slúži k určeniu ceny.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK