PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

Stanovisko Ministerstva vnútra SR k zmätočnej informácii

Na margo zmätočných informácií o tom, že SR vraj má prijať skupinu 60 utečencov Tlačový odbor MV SR uvádza:

V súlade s dobrovoľným záväzkom SR z roku 2015 relokovať z Talianska a Grécka 100 osôb (60 z Talianska a 40 z Grécka), bolo k dnešnému dňu zaslaných 5 ponúk na prijatie relokovaných osôb (tzv.pledge) do Grécka a jeden pledge do Talianska, každý s ponukou prijať 10 osôb. To je číslo 60 žiadateľov o azyl, ktoré uvádzate a ktoré správne uvádza aj Európska komisia v nedávno prijatej 14. Správe o relokáciách a presídľovaní. Týka sa však už v minulosti dobrovoľne prijatého záväzku, žiadnych nových alebo dodatočných relokácií. Z nich sme v rámci relokácií prijali 16 ľudí, ide o 5 matiek a 11 detí, zvyšné dve matky s deťmi ušli. Momentálne je z relokovaných osôb na Slovensku 9 osôb. SR trvá pri prijímaní v rámci relokácií stále na tom, že musí ísť o zraniteľné a najviac ohrozené skupiny, ktorými sú matky s deťmi a musia mať platné doklady. Momentálne máme rozpracovaných 10 osôb (opäť matky s deťmi) z Talianska.

1.8.2017 | Autor: Michaela Paulenová | Politika | čítané: 3408 krát