Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Vyššie maximálne ceny budú od 1. októbra

Maximálna cena lístka v mestskej verejnej doprave v Prešove, vo Veľkom Šariši a 8 okolitých obciach na jednu cestu môže byť od 1. októbra t. r. 12 Sk.

V porovnaní so súčasným platným stavom ide o jej zvýšenie v sume 4 Sk. Vyplýva to z nového výmeru o maximálnej cene vydaného Okresným úradom v Prešove, ktorý nadobudol platnosť po tom, čo s ním vyjadril súhlas primátor Prešova Juraj Kopčák ako štatutár mesta 12. septembra.

Prednosta OÚ Milan Benč 13. septembra potvrdil, že nový výmer otvára možnosť pre Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), a. s., ktorého 100-percentným akcionárom je mesto Prešov, upravovať ceny lístka. Predstavitelia mesta Prešov reagovali na túto možnosť vyhlásením, že zdražovanie dopravy v katastri mesta Prešova tohto roku neprichádza do úvahy. Ceny lístkov vo Veľkom Šariši a v 8 obciach budú stanovené po rokovaniach vedení samospráv a DPMP, a. s. Až na obec Ľubotice a na mesto Veľký Šariš, ktoré si v posledných dňoch vyrovnalo tohoročný dlh voči DPMP, všetky ostatné obce sú dlžníkmi DPMP. Dlžnú sumu však spoločnosť nezverejňuje.

Nový výmer, bez časovo obmedzenej platnosti, je reakciou na upravenú žiadosť DPMP zo 6. septembra t. r. a v zásadných bodoch rešpektuje požiadavky vedenia spoločnosti na určenie maximálnej ceny. Týka sa tak ceny jednorazového lístka, ako aj mesačného (490 Sk, v súčasnosti 330 Sk), či štvrťročného časového lístka (1270 Sk, v súčasnosti 850 Sk). Žiadosť zdôvodnil DPMP tohoročným nárastom cien nafty, a to o 51 percent od februára do septembra. Štátna dotácia na prevádzku tvorí asi 50 percent z tržieb, pritom náklady na nákup nafty a olejov tvoria necelý štvrtinový podiel z tržieb.

M. Benč zdôraznil, že v 2-mesačných diskusiách okolo určenia maximálnej ceny posudzovali ekonomicky oprávnené náklady. V prvom variante vedenie DPMP ich predložilo aj s úvahou o primeranom zisku. Za takej situácie by maximálna cena lístka nemohla byť ani 16 Sk. Pri 12-korunovej cene lístka je kalkulácia straty DPMP nulová. Vedenie DPMP napokon upustilo od pôvodne zverejnenej žiadosti o stanovenie dvoch tarifných pásiem (prvé by platilo len na území mesta Prešov, druhé za jeho hranicami), pretože poberateľom štátnej dotácie je len mesto Prešov. Tohto roku bežný transfer zo štátneho rozpočtu je v objeme 53,3 milióna Sk. Podiel výkonov do V. Šariša a obcí činí asi 10 percent na celkových výkonoch spoločnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK