Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Kelt zmenil rekreačnú oblasť Borkút na nepoznanie

V rekreačnej oblasti Borkút, neďaleko Prešova, boli vďaka podpore pivnej značky Kelt a Nadácie Ekopolis vyčistené a zrevitalizované tri ohniská. Prešovčania a návštevníci lesoparku tak môžu naplno využívať túto rekreačnú oblasť na prechádzky, stretnutia v prírode, šport a aktívny oddych či opekačky.

„Počas brigády sa upravila a zároveň aj vyčistila plocha okolo ohniska, ako aj širšie okolie, od odpadu. Ohnisko sme obložili kameňmi a pri altánku sme osadili smetný kôš, “ uvádza Juraj Hurný, Technické služby mesta Prešov. Vďaka programu Kelt pomáha prírode sa v lokalite Borkút opravili spolu až 3 ohniská. „Súčasťou projektu bolo aj umiestnenie jednoduchých stojanov na bicykle, smetných košov, informačných tabúľ, hracích prvkov pre deti ako sú hojdačky a jednoduchá lanová dráha, “ dopĺňa Jana Klusová z Technických služieb mesta Prešov.

Lokalita Borkút je už od 19. storočia obľúbeným oddychovým miestom obyvateľov Prešova. Táto rekreačná oblasť je príležitosťou na rodinné prechádzky, stretnutia v prírode, či aktívny oddych. Na niektorých miestach sú frekventované pešie trasy, popri ktorých vznikli viac či menej vybavené ohniská. Pre všetkých milovníkov ohnísk pripravil Kelt databázu verejne dostupných ohnísk a piknikových miest, ktorá je k dispozícii na stránke www.ohniska.sk, kde samozrejme nechýbajú ani tieto prešovské. „Ohniská v Prešove sú ukryté v naozaj krásnom prostredí kúsok za mestom. Sme radi, že aj tu sme so značkou Kelt mohli pomôcť dobrej veci, a tak na konci dňa ostalo široké okolie vyčistené od odpadkov a zrenovované ohniská sú pripravené na používanie, “ uvádza Andrea Malovcová, brand manažér značky Kelt.

Pilotný ročník programu Kelt pomáha prírode odštartovala medzi konzumentmi najpredávanejšia pivná značka na Slovensku v spolupráci s Nadáciou Ekopolis. „Nadácia Ekopolis podporuje už vyse 25 rokov samosprávy, školy, občianske združenia, miestne komunity, ktoré si chcú zlepšovať svoje okolie a miesto, kde žijú. Oceňujeme, ak sa pri tom využijú miestne zdroje, ako aj dobrovoľnícka práca – niekedy však podpora zvonku je nevyhnutná. Takýmto prípadom je aj program Kelt pomáha prírode, kedy vznikajú lepšie a bezpečnejšie miesta na stretávanie sa v prírode a trávenia času s priateľmi, “ dopĺňa Eva Ščepková, PR manažérka Nadácie Ekopolis.

Pivná značka Kelt sa rozhodla, že tento rok vyčistí a skrášli ohniská. Do hlasovania na Facebook stránke Slovenské ohniská bolo zaradených celkom 9 legálnych ohnísk na Slovensku, pričom v každom regióne našej krajiny (západ – stred – východ) boli vybrané tri ohniská a ich okolie. Ľudia, fanúšikovia opekačiek a piknikov, svojimi hlasmi rozhodli o podporení ohnísk v Zálesí, Zázrivej a Prešove. Do hlasovania v regióne Východné Slovensko sa zapojilo viac ako 1 800 ľudí. V hlasovaní napokon jednoznačne, so silnou prevahou hlasujúcich zvíťazil Prešov (1 278 hlasov), v ktorom brigáda úspešne prebehla.

Výsledky hlasovania na Facebooku

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK