PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16742/presovska_univerzita_zapocala_tretiu_dekadu_svojho_napredovania.html

Prešovská univerzita započala tretiu dekádu svojho napredovania

Prešovská univerzita v Prešove (PU) včera oficiálne vstúpila do dvadsiateho prvého akademického roka.

Slávnostného podujatia v Divadle Jonáša Záborského sa zúčastnilo vyše 450 významných hostí zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Rumunska, Ukrajiny, desiatky pedagógov a študentov.

Nový akademický rok univerzita každoročne otvára slávnosťou, ktorá hostí najvyšších akademických funkcionárov slovenských i zahraničných vysokoškolských inštitúcií, vedecko-výskumných partnerov, popredných predstaviteľov štátnej, verejnej správy a územnej samosprávy, zástupcov cirkví, náboženských spoločností a podnikateľskej sféry. „Stojíme na prahu nového akademického roka, čo je opäť príležitosťou pre rekapituláciu, obzretie sa za seba, do nedávnej i staršej minulosti, zhodnotiť a posúdiť výsledky svojej práce i snáh, skonfrontovať predstavy i očakávania s realitou a jej výzvami, “ zneli úvodné slová rektora PU prof. Petra Kónyu. Z tých najvýznamnejších výsledkov, ktoré univerzita v uplynulom roku dosiahla vyzdvihol zaradenie Prešovskej univerzity na druhé miesto v rebríčku slovenských vysokých škôl z pohľadu medzinárodného prestížneho rankingu Scimago. „Významné úspechy sme zaznamenali aj v internacionalizácii vzdelávania, keď v minulom roku študovalo na našej univerzite 323 zahraničných študentov pri medziročnom náraste takmer 100% a podľa údajov z konca októbra minulého roka sa stala Prešovská univerzita treťou najväčšou univerzitou na Slovenskou a vôbec najväčšou mimobratislavskou vysokou školou, “ zdôraznil rektor.

Z oblasti vedeckého výskumu upriamil pozornosť na úspech v podobe získanie grantu zo schémy Maria Currie, jediného na Slovensku, či zaregistrovanie jedinečnej odrody mäty piepornej – Kristínky. „Po dlhom čakaní sa nám taktiež podarilo dosiahnuť zaradenie prvého univerzitného časopisu do prestížnej databázy Scopus, “ poznamenal prof. Kónya. Rektor neopomenul ani skutočnosť, že rok 2017 sa nesie v znamení 20. výročia založenia univerzity: „Dvadsaťročné pôsobenie univerzity, aj keď nebolo a nie je bez problémov a ťažkostí, však jasne dokazuje správnosť tohto kroku. Prešovská univerzita svojimi úspechmi vo vede, vzdelávaní a ďalších oblastiach jej činnosti získala pevné miesto v systéme vysokoškolského vzdelávania v domácom i stredoeurópskom priestore.“

V závere svojho príhovoru sa rektor poďakoval vedecko-pedagogickým zamestnancom za ich mimoriadne náročnú a finančne stále málo ohodnotenú prácu, vykonávanú často pod silným časovým a psychickým tlakom. Prof. Peter Kónya sa prihovoril aj prítomným študentom „V prvom rade by som vám chcel poďakovať za dôveru, že ste si za miesto svojich štúdií vybrali práve Prešovskú univerzitu a vyjadriť presvedčenie, že počas nasledujúcich rokov vaše očakávania nesklameme. Naším spoločným cieľom je vaše kvalitné, moderné vzdelanie, aby ste potom v nasledujúcich desaťročiach všade mohli šíriť dobré meno našej univerzity, “ zneli záverečné slová rektora, ktorý na prahu nového akademického roku študentom zaželal príjemné a nezabudnuteľné roky univerzitných štúdií s výbornými študijnými výsledkami, zamestnancom veľa pracovných úspechov a všetkým prítomným pevné zdravie.

Auditóriu sa okrem rektora univerzity prihovoril aj štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Mgr. Peter Krajňák. Zo zahraničných hostí predniesol príhovor prof. Ján B. Lášek, prorektor Karlovej univerzity v Prahe.

Slávnostné otvorenie akademického roka je taktiež príležitosťou na udelenie Ceny rektora tvorivým zamestnancom a študentom Prešovskej univerzity. Tú si z rúk rektora prevzalo celkovo tridsaťdva tvorivých pracovníkov, ktorí významným spôsobom prispeli k rozvoju vedy v jednotlivých vedných odboroch a desiati študenti za reprezentáciu univerzity a vynikajúce výsledky v štúdiu.
Atmosféru akademickej slávnosti hosťom spríjemnili členky speváckeho zoskupenia Piano-vocal Viktória Vajdová a Lucia Novotná, ktoré sú študentkami Pedagogickej fakulty. K umocnenie vzácnej chvíle prispela aj Erika Kentošová s prednesom básne od Jana Twardowského.

 
20.9.2017 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1744 krát