PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16762/vpresove_si_pripomenuli__100-_vyrocie_narodenia_rodaka_pala_maletera.html

V Prešove si pripomenuli 100. výročie narodenia rodáka PÁLA MALÉTERA

V Prešove sa 27. 9. konala spomienková konferencia pri príležitosti stého výročia narodenia rodáka Pála Malétera.

Šlo o iniciatívu Maďarskej evanjelickej cirkvi, Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach v spolupráci s Prešovskou univerzitou a Mestom Prešov. Súčasťou spomienkového podujatia bol aj pietny akt kladenie vencov pri pamätnej tabuli venovanej obetiam komunizmu.

Pál Maléter sa narodil v Prešove v roku 1917 v rodine učiteľa a neskôr riaditeľa prešovského evanjelického kolégia. Po maturite študoval medicínu v Prahe, ale v roku 1939 sa odsťahoval do Budapešti, kde pokračoval v štúdiu na vojenskej akadémii. V maďarskej revolúcii 1956 sa ako vysoký dôstojník armády postavil na stranu protikomunistických povstalcov. Bol zatknutý sovietskou tajnou službou a v roku 1958 popravený spolu s vodcom revolúcie Imre Nagyom.

Pri príležitostí stého výročia narodenia toho aktívneho politika sa uskutočnila spomienková konferencia s názvom „Pál Maléter a súčasnosť“. V dopoludňajších hodinách sa konal pietny akt na Hlavnej ulici 72 pri pamätnej tabuli obetiam komunizmu. Slávnostné príhovory predniesli Andrea Turčanová primátorka mesta Prešov, Attila Haraszti generálny konzul Maďarska na Slovensku a Ľudovít Petraško predseda oblastnej organizácie Konfederácie politických väzňov Slovenska. Pred rodným domom Pála Malétera na prešovskom námestí si zaspomínala na mesto a manželovu rodinu aj jeho vdova Judit Gyenes.

Spomienkovú konferenciu, ktorá sa konala vo dvorane Evanjelického kolégia, otvoril Slavomír Sabol biskup východného dištriktu evanjelickej na Slovensku a Gergely Prőhle, dozorca evanjelickej cirkvi v Maďarsku a riaditeľ Literárneho múzea Sándora Petőfiho v Budapešti. Prvý referát predniesol Tamás Fabiny biskup maďarskej evanjelickej cirkvi, ktorý sa zameral na Pála Malétera ako študenta evanjelického kolégia. Na krátke obdobie spoločného života a najmä na dramatické udalosti v roku 1956 si zaspomínala jeho manželka Judit Gyenes. Historik docent Patrik Derfiňák z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity priblížil život maléterovskej rodiny v Prešove. Historické súvislosti revolúcie v roku 1956 zase historik Miklós Horváth z Katolíckej univerzity Pétera Pázmánya v Budapešti. Záverečné príspevky predniesol Zoltán Balassa historik a publicista z Košíc, ktorý pripomenul, aké boli reakcie na maďarské povstanie 1956 na Slovensku. Ľudovít Petraško, ktorý je predsedom oblastnej organizácie Konfederácie politických väzňov Slovenska a docentom na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity vo svojom príspevku pripomenul osudy Prešovčanov, ktorí sa stali obeťami komunistického režimu.

Dostupné foto z predmetnej akcie:
http://videoportal.fhpv.unipo.sk/2017/20170927_konferencia_maleter_pal_foto_mm/webgen/

 
29.9.2017 | Autor: Peter Káša | Spoločnosť | čítané: 2787 krát