Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Kardinál Kurt Koch navštívil Prešov

Metropola Šariša sa stala jednou zo zastávok kardinála Kurta Kocha, predsedu Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov. Prešov navštívil po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom, štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukášom Parízkom.

Po Bratislave navštívil v pondelok večer 2. októbra a v utorok 3. októbra kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov, Prešovskú archieparchiu. Vzácnu návštevu z Ríma prijal a sprevádzal gréckokatolícky prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

V utorok dopoludnia si v sprievode vladyku Jána kardinál Kurt Koch prezrel Baziliku minor na najväčšom pútnickom mieste Prešovskej archieparchie v Ľutine, jej areál i drevený Chrám Svätej rodiny. V Prešove navštívil pravoslávneho arcibiskupa prešovského, metropolitu českých krajín a Slovenska Rastislava a následne mal na Gréckokatolíckom arcibiskupom úrade v Prešove stretnutie s gréckokatolíckym prešovským arcibiskupom metropolitom Jánom Babjakom a súkromnú svätú omšu v arcibiskupskej Kaplnke sv. Jozefa.

Na slávnostnom obede v prešovskej gréckokatolíckej arcibiskupskej rezidencii, na ktorom sa zúčastnila prešovská primátorka Andrea Turčanová, sa s kardinálom stretli prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ, pravoslávny arcibiskup metropolita Rastislav, rímskokatolícky košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, gréckokatolícky košický eparchiálny biskup Milan Chautur CSsR, pravoslávny michalovsko-košický arcibiskup Juraj, biskup Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi a.v. Slavomír Sabol, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a ďalší významní hostia.

Vladyka Ján udelil kardinálovi Zlatú medailu blaženého hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM a obraz s vyobrazením dreveného gréckokatolíckeho chrámu. Zlatú medailu blaženého hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM udelil aj Petrovi Solejovi, zakladateľovi a prezidentovi Inštitútu NAPS (Naše Aktivity Pre Slovensko), ktorý pozval kardinála na návštevu Slovenska.

Návšteva kardinála Kurta Kocha umocnila ekumenické vzťahy, ktoré dlhodobo budujú predstavitelia jednotlivých kresťanských cirkví v Prešove i v Košiciach. Predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov potom odcestoval späť do Ríma.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK