Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Tretia zbraňová amnestia je ukončená

Kriminalisticko-expertízny ústav preskúmal všetky zbrane a strelivá, ktoré ľudia odovzdali počas tretej zbraňovej amnestie. Experti preskúmali 2 857 zbraní a 41 533 ks streliva, so žiadnou z nich nebol spáchaný trestný čin.

Medzi odovzdanými krátkymi zbraňami boli spravidla pištole a revolvery, z dlhých opakovacie guľovnice, brokovnice a malokalibrovky. Zbrane pochádzali z rôznych časových období. Zaujímavé sú najmä tie z obdobia prvej a druhej svetovej vojny. Medzi nimi sa objavila puška Sharps z obdobia americkej občianskej vojny Sever proti Juhu alebo ruská puška Winchester Model 1895 vyrábaná pre cárske Rusko.

Avšak za najväčšiu raritu považujeme dvojak Holland&Holland New .450 „Standard“ Express Rifle v kalibri .450/.400 Nitro Express 3 ¼“. Tento istý model používal aj americký prezident Roosvelt. Súčasná cena nových obdobných zbraní je od 80 000 do 140 000 amerických dolárov, jej výrobca je dvorným dodávateľom pre britskú kráľovskú rodinu. Tento model bol uvedený a predstavený na výstave Grand Prix v Paríži v roku 1900. Bola určená predovšetkým pre vtedajšie podmienky afrických lovov veľkej vitálnej zveri. Zdobí ju nápis „Winners of all „The Field“ Rifle Trials, London“ , teda zbraň ktorá vyhrala všetky kategórie dobového časopisu „The Field“. Ako a kedy sa dostala zbraň na Slovensko nie je známe.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK