PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16784/festival_pocity_film_2017_otvoria_netradicne-_projekciou_serialu.html

Festival Pocity Film 2017 otvoria netradične. Projekciou seriálu

Ôsmy ročník prešovského filmového festivalu Pocity Film Festival začína už zajtra 10. októbra.

Počas šiestich októbrových dní si budú môcť diváci vychutnať viacero skvostov svetovej kinematografie, ktoré sľubujú mimoriadne zážitky. Jedným z nich bude nepochybne satirický seriál Českej televízie s názvom Kosmo.

Päť dielna miniséria je plná absurdného a nekorektného humoru z pera scenáristu Tomáša Baldýnského. Ten na seriáli pracoval tri roky a rozpráva v ňom príbeh skrachovanej českej misie na mesiac, ktorá sa musí uskutočniť aj napriek vytunelovaniu všetkých finančných príspevkov poskytnutých Európskou úniou. Ide o dielo nanajvýš aktuálne a okrem iskrivého vtipu ponúka aj pálčivú kritiku globálnej spoločenskej a politickej situácie. Kosmo bol uvedený aj na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch a svojím tvorcom vyniesol nomináciu na Českého leva v kategórií Najlepší dramatický seriál. V hlavných úlohách sa predstavia David Novotný, Martin Myšička, Lenka Krobotová či Martin Dejdar, stvárňujúci veľkochovateľa hydiny Antona Hrabiša. Kompletnú prvú sériu si budú môcť fanúšikovia Pocity Film Festivalu vychutnať v priestoroch prešovského klubu Wave už 10. októbra o 19.00.
„Teší nás, že vďaka úprimnej a vrelej pomoci zo strany Českej televízie môžeme naším divákom priniesť takýto jedinečný zážitok. Premietanie seriálu je v rámci nášho festivalu novinkou, ktorou chcem spestriť festivalovú dramaturgiu a ponúknuť tak divákovi aj niečo iné ako len tradičný formát celovečerného filmu. Veríme, že sa naším fanúšikom táto myšlienka zapáči a so seriálového večera sa stane festivalová tradícia podobne ako z kinofoniku.“ Povedala Nina Šilanová, dramaturgička festivalu.

Anotácia

Rozpadávajúca sa základná škola ako areál vesmírneho výcvikového strediska za 5 miliárd českých korún čí retiazkový kolotoč predstavujúci centrifúgu za 250 miliónov korún. Áno, aj v takýchto podmienkach sa pripravujú českí kozmonauti na triumfálnu cestu s cieľom pokoriť mesiac. Kosmo je satirickou komédiu o vytunelovanom projekte České nebe, ktorého uskutočnenie je prakticky nemožné. Hroziaca likvidačná pokuta zo strany Európskej únie však všetkých zúčastnených vyburcuje k nadľudským výkonom. Nenechajte si túto nekorektnú a absurdnú vesmírnu misiu z prostredia českých “luhů a hájů” ujsť.

 
9.10.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 1828 krát