PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/168/bmw_poslali_z_presova_podklady_na_velku_investiciu.html

BMW poslali z Prešova podklady na veľkú investíciu

Zatiaľ žiadna odpoveď neprišla od vedenia nemeckej automobilky BMW predstaviteľom mesta Prešov ohľadne jej záujmu o investíciu v tejto lokalite.

Primátor Juraj Kopčák, ktorý je aj predsedom tímu poradcov premiéra Mikuláša Dzurindu a obaja politici v tejto záležitosti úzko spolupracujú, 13. septembra pred novinármi vyhlásil, že asi pred týždňom zaslali z Prešova do Nemecka niekoľkokilový balík. Jeho obsahom bol nielen 20-stranový materiál o meste, ale aj s videokazetou a inou obrazovou dokumentáciou. Ako dodal, investori sa rozhodujú nevyspytateľne, preto o úspechu investície nemeckej automobilky v Prešove a v jeho okolí je sa predčasné vyjadrovať.

V náznakoch o projekte bez udania názvu zahraničného investora hovoril v príhovore premiér Dzurinda v nedeľu 10. septembra na ustanovujúcej konferencii miestneho zväzu Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie v Prešove. Pred tým naznačil zámery J. Kopčák na svojom pravidelnom brífingu v posledný augustový pondelok. Nepovedal vtedy o akú veľkú investíciu ide, spresnil akurát, že jej podmienkou je nájsť vhodný 200 až 250 hektárov veľký pozemok.

Ako J. Kopčák dnes ďalej priznal, o získanie osobných kontaktov na BMW sa usiloval aj počas svojho víkendového pobytu v partnerskom meste Remscheide v NSR (dnes tam zaslal aj potrebné písomné podklady). V Prešove sa o automobilke rozpráva prinajmenšom 20 rokov, sám J. Kopčák ešte ako pracovník VUKOV-a v Prešove z čias socializmu vie o tom svoje. Nanovo otázku výstavby automobilky "na východnom Slovensku" otvoril v roku 1996 expremiér Vladimír Mečiar, ktorý ju ohlásil na svojom mítingu s občanmi v Prešove. Z kuloárov vtedy prenikli informácie žeby malo ísť o výrobu áut, či komponentov pre zn. Toyota. Projekt sa však nerealizoval bez udania príčin. J. Kopčák v reakcii na túto iniciatívu dnes povedal, že každý, kto je v zodpovednej funkcii sa usiluje o to, aby získal významného investora. Preto za tým nevidí ani politickú hru a túto iniciatívu V. Mečiarovi nezazlieval. V konečnom dôsledku nejde o automobilku, či automobilový priemysel, ale o pracovné príležitosti. Navyše Prešov má v strojárstve dobré odborné zázemie.

J. Kopčák vo štvrtok 14. septembra nastupuje na kúpeľnú liečbu do Dudiniec s návratom 4. októbra, preto považoval za potrebné pred týmto dátumom urobiť všetko nutné.

 
18.9.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 3717 krát