PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16831/kilometre_vrtov_pod_wilec_horkou.html

Kilometre vrtov pod Wilec hôrkou

Prvá etapa sanačných práce pod Wilec hôrkou je dokončená. Nebezpečné zosúvanie svahov už eliminujú vrty, ktoré z neho odvádzajú nadbytočnú vodu.

„Investícia do tohto zosuvového územia je investíciou do bezpečnosti ľudí, “ zdôrazňuje prešovská primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s ukončením prvej etapy sanačných prác zosuvového územia pod Wilec hôrkou. Na práce v hodnote takmer 600 000 eur pritom mesto Prešov získalo dotáciu z Environmentálneho fondu v objeme 200 000 eur (so spolufinancovaním 10 526,32 eura), zvyšok sumy, cca 390 000 eur eur, mesto našlo vo svojom rozpočte.

V rámci tejto etapy sanácie zosúvajúceho sa svahu, ktorá začala vlani v jeseni, bolo na jedenástich stanovištiach západného brehu Torysy zrealizovaných 42 subhorizontálných vrtov - tri až štyri na každom stanovišti, s celkovou dĺžkou 4660 metrov. Súčasťou vrtov bolo tiež zhotovenie jedenástich zberných šácht, z ktorých je zachytená voda odvádzaná priamo do rieky Torysa, resp. do vsakovacích objektov.

Okrem toho zhotoviteľská spoločnosť uskutočnila aj doplňujúci inžinierskogeologický prieskum (8 vrtov do hĺbky 8 až 25 metrov), merania pohybu geologických vrstiev, geodetické a geologické práce.

 
2.11.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2608 krát