PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16832/ladohodiny_po_novom.html

Ľadohodiny po novom

Financie na prenájom ľadovej plochy dostanú prešovské športové kluby priamo na svoj účet.

Mesto túto podstatnú zmenu ich podpory zakotvuje v pripravovanej novelizácii Všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Na jeho príprave sa podieľali aj samotné športové kluby.

Kým doposiaľ sa dotácie na tzv. ľadohodiny ku klubom dostávali cez mestskú správcovskú spoločnosť, návrh novelizácie smeruje k priamym prevodom na ich účty. Financie budú účelovo viazané a kluby ich budú mestu mesačne zúčtovávať.

„Všeobecne záväzné nariadenie má väčšiu právnu silu, ako doposiaľ používaná smernica a navyše vyjadruje aj vôľu zastupiteľstva, “ vysvetlil vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Jozef Muránsky, ktorý novelizáciu VZN predkladá.

Podľa jeho slov sa na príprave VZN už v úvodnej fáze podieľali aj samotné športové kluby, pričom väčšina ich pripomienok je v navrhnutom znení zapracovaná.

Návrh VZN zachováva doterajšie rozdelenie dotácie na ľadohodiny, takže aj po novom bude 76 percent finančných prostriedkov smerovať pre mládežnícky hokej, ženský hokejový klub a univerzitný hokejový klub, 16 % pre krasokorčuliarske športové kluby a 8 % pre rýchlokorčuliarske športové kluby. V prípade, že v športovom odvetví pôsobí niekoľko klubov, dotácia sa im rozdelí pomerným spôsobom.

O dotáciu na prenájom ľadovej plochy pritom budú môcť požiadať, tak ako doposiaľ, iba kluby, ktoré pôsobia na území mesta Prešov. Prenajatá ľadová plocha tiež bude musieť byť len na území mesta Prešov. Podmienkou pridelenia dotácie bude aj to, aby noví žiadatelia fungovali aspoň tri roky. „Týmto opatrením sme sa inšpirovali v iných mestách a jeho cieľom je korekcia neúčelného delenia klubov, ktoré pôsobia v rovnakej oblasti. V minulosti to následne vytváralo nielen problémy s prideľovaním ľadohodín, ale aj napäté vzťahy medzi klubmi, “ dodal Jozef Muránsky, pričom dodal, že momentálne sa ešte rieši otázka dofinancovania DPH.

Návrhom VZN sa bude zaoberať príslušná komisia a následne, po verejnom pripomienkovaní, mestské zastupiteľstvo.

 
3.11.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Šport | čítané: 1573 krát