PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16871/pomoc_i_poriadok.html

Pomoc i poriadok

V Prešove včera začali pôsobiť občianske hliadky. Traja muži a tri ženy budú spolupracovať pri zabezpečovaní verejného poriadku.

„V našej rodine všetci pracujú, otec vstáva do práce ráno o štvrtej. Často však do polnoci i dlhšie k nám z vonku dolieha krik detí, ktoré by už mali byť doma, a nedá sa pritom zaspať. Aj to, aby som zamedzil takým situáciám, bolo motiváciou k prihláseniu sa do projektu občianskych hliadok, “ vysvetľuje Michal Bandi, jeden zo šestice prvých členov občianskych hliadok, ktoré od pondelka 20. novembra pôsobia v Prešove.

Tri ženy a traja muži pod vedením koordinátorky spolupracujú s príslušníkmi prešovskej mestskej polície, pričom pôsobia predovšetkým preventívne. Sústredia sa hlavne na dodržiavanie verejného poriadku, na oblasť životného prostredia, ale aj na dodržiavanie čistoty a hygieny na verejných priestranstvách či na pôsobenie proti poškodzovaniu majetku.

Občianske hliadky môžu pôsobiť v Prešove celoplošne. „Ich služby však budú hlavne tam, kde vznikajú konfliktné situácie, “ zdôrazňuje náčelník mestskej polície Ján Andrejko. Pomoc hliadok vidí v preventívnom zamedzení vzniku konfliktných situácií.

„Pomáhať nám však budú aj pri riešení problémov s vyberaním kontajnerov, s požívaním alkoholických nápojov na verejnosti, s vyhadzovaním odpadkov, “ konkretizuje Ján Andrejko niektoré činnosti, ktorým sa občianske hliadky budú venovať. „Ženy sme si napríklad vybrali preto, lebo majú skúsenosti s deťmi, ktoré je potrebné často usmerňovať, “ dodáva.

„Vidím aj mnohých záškolákov, ako sa túlajú v čase, kedy by mali byť v školách. Myslím si, že budem vedieť pomôcť aj s týmto problémom, “ pripomína Žaneta Petíková a prízvukuje, že náročnej práce sa nebojí.

Občianske hliadky mesto Prešov realizuje v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci národného projektu „Šanca pre mladých“. Projekt, v rámci ktorého mesto vytvorilo sedem pracovných miest, bude trvať sedem mesiacov, do júna 2018. Jeho ďalšie pokračovanie bude závisieť od pozitív, ktoré prinesie.

V teréne sa prijatí členovia občianskych hliadok ocitnú už v najbližších dňoch, po absolvovaní potrebných školení.

 
21.11.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 1667 krát