PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16880/mesto_presov_ziada_rychlejsie_vlakove_spojenie_s_kosicami.html

Mesto Prešov žiada rýchlejšie vlakové spojenie s Košicami

Zrýchlené i čistejšie vlaky - návrhy, ktoré podľa prešovskej primátorky Andrey Turčanovej pomôžu zvýšiť záujem o železničnú prepravu medzi Prešovom a Košicami.

„Dostupnejšie a hlavne rýchlejšie vlakové spojenie medzi Prešovom a Košicami by nášmu mestu dopravne určite pomohlo, “ zdôraznila primátorka Andrea Turčanová počas pracovného stretnutia s regionálnym zástupcom Železničnej spoločnosti Slovensko Antonom Ružbarským (na fotografii). Pripomenula pritom fakt, že denne sa medzi týmito dvoma mestami len v jednom smere presúva takmer desatina obyvateľov Prešova. „Sú to tisíce pracujúcich či študujúcich Prešovčanov, ktorí by zlepšenú železničnú dopravu privítali, “ dodala.

Podľa primátorky železničnú dopravu by pomohli zatraktívniť expresné vlaky, ktoré by trať medzi oboma mestami dokázali prekonať do pol hodiny. „Vtedy budú konkurenčné osobným vozidlám, “ uviedla.

Primátorka počas stretnutia otvorila aj otázku vybudovania ďalších železničných zastávok v Prešove, ktoré by takúto dopravu sprístupnili a priblížili obyvateľom prešovských sídlisk, cez ktoré vlaky prechádzajú.

„Je dôležitá tiež modernizácia vlakových súprav. Mnohé z tých, ktoré prepravujú cestujúcich v súčasnosti, už patria skôr do múzea ako na koľajnice. Nové súpravy budú lákadlom, ktoré vlakovú prepravu zatraktívnia pre väčší počet ľudí, “ navrhla ďalej.

Železničná spoločnosť je podnetom mesta naklonená, pričom niektoré z návrhov by sa mali realizovať už v budúcom roku.

 
28.11.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Doprava | čítané: 2206 krát