PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16886/potmehut_vypustil_do_sveta_dalsiu_siluziu.html

Potmehút vypustil do sveta ďalšiu Silúziu

Potmehút vypustil do sveta ďalšiu Silúziu, ktorá impresionisticky zachytáva vzťah medzi vílou a dažďom.

Autorom námetu na klip, zároveň režisérom, kameramanom a strihačom je Tomáš Telepák. Pred kamerou, v hlavnej úlohe Karin Dianišková, ktorá musela znášať prácu v náročných podmienkach pri nízkych jesenných teplotách. Ďakujeme za odhodlanie. Pri natáčaní asistoval aj Michal Priestner hlavne pri simulácií špeciálnych efektov a zabezpečenia osvetlenia. Časť záberov je z Prešovskej kalvárie, časť z improvizovaného bytového štúdia (Tee Creation) a tiež z jedného tajného mestského parku.

Vonku je už niekoľko Silúzií, ktoré zdobia konto tejto nápaditej skupiny. Spomeňme Dymno, Nahí na hladine, Paraván v karavane, Amok a budú nasledovať aj ďalšie. Tomáš Telepák: „Mám takú víziu, že každá pieseň na tomto albume bude mať aj tú vizuálnu zložku“. Pýtate sa čo sú tie Silúzie? Tomáš Telepák nazval ostatnú Potmehútsku tvorbu týmto nezvyčajným pomenovaním. Vystihuje prítomnosť výtvarných siluet, nie len v audiovizuálnej zložke piesní, ale aj v samotnom momente tvorby. Opiera sa o Platónove učenie v podobenstve o Jaskyni a prepája to s pomenovaním „ilúzia“, teda so súčasným ekvivalentom skresleného vnímania. Vzniká jedinečné pomenovanie „Silúzia“. Môžeme chápať, že nejde o skutočné motívy na základe ktorých piesne vznikali, ako to býva pri klasickom folku, ale autor čerpá z priestoru fantázie a sústreďuje sa na metaforický opis daného vykonštruovaného momentu.

Kapela chystá album, ktorý bude niesť názov „Silúzie“ a jeho krst je naplánovaný na 27.12.2017 v literárnej kaviarni Viola v Prešove. Súčasťou krstu bude aj koncert a premietanie už vytvorených a dokončených silúzií s uvedením tej najaktuálnejšiej, ale to sa nechajme prekvapiť. Krstným otcom bude Peci Uher, ktorý prispel aj gitarovým sólom do jednej zo skladieb. Album si kapela nahrávala svojpomocne a taktiež si ho aj svojpomocne vydáva v obmedzenom zberateľskom náklade vo forme CD. O nahrávku a mixáž sa postaral ich dlhoročný známy Robert Bendík. Silúzie budú dostupné aj online a aj vo vizuálnej forme prostredníctvom Youtube.

PoTmeHút prešiel od roku 2010 rôznymi transformáciami v personálnom obsadení. Ostáva stály zakladajúci člen Tomáš Telepák a Tomáš Kubeník, ktorý už dlhšie zastáva bubenícky post. Pred viac ako rokom sa pripojil Peter Kečkéš so svojou sólovou gitarou a pred polrokom basgitarista Michal Priestner. Tomáš Telepák: „Preto bolo náročné nahrávanie už skôr napísaných piesní, keďže sa v polovici tvorivého procesu vystriedali ľudia, napr. aj pre milé udalosti ako je narodenie dieťaťa pokiaľ ide o Valériu (bývalú členku, sólo gitaristku). Keď sa k nám pridal Peter, vniesol do piesní a nahrávok nový, nám neznámy druh energie. Bol to prínos, ktorý si však vyžiadal aj časovú daň a nahrávanie ďalších skladieb sa muselo odložiť.“ S príchodom nového basgitaristu Michala Priestnera do našich plachiet opäť zavial svieži vietor, ale ten zatiaľ v týchto nahrávkach nie je zachytený. „Šetríme si to na novú tvorbu od roku 2018, kde Michal už ponúkol nejaké vízie ďalšieho smerovania kapely“. Členovia kapely Silúziami uzatvárajú jednu etapu tvorby a otvárajú ďalšiu, ale ešte chvíľu budú zamestnávať naše zmysly audiovizuálnymi siluzionistickými počinmi v roku 2018.

Predmetný videoklip Víla v Daždi:
https://youtu.be/mhvWm5vac1Y

 
30.11.2017 | Autor: Tomáš Telepák | Kultúra a voľný čas | čítané: 1783 krát