Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Poukaz na stravu v Prešove získava nový rozmer

Pri príležitosti 1. Svetového dňa chudobných Gréckokatolícka charita Prešov začína rozširovať známy Poukaz na stravu v meste Prešov aj o možnosť využívania ďalších služieb. Nový Charitný poukaz budú môcť ľudia v núdzi využiť nielen na teplé jedlo, ale aj na základnú osobnú hygienu, ošatenie alebo prenocovanie.

Hlavným dôvodom rozšírenia služieb bolo zapojenie našej organizácii do Národného projektu Teplé jedlá, vďaka ktorému ľudia v núdzi dostanú jedlo a teplý nápoj úplne zdarma. Hľadali sme správny spôsob ako ponechať zabehnuté poukazy ako možnosť zmysluplnej pomoci pre verejnosť. Rozhodli sme sa rozšíriť ponuku služieb uplatniteľných poukazom, z ktorých si človek v núdzi môže vybrať. Charitný poukaz sa teraz môže uplatniť nielen na teplé jedlo (v čase trvania projektu ide o porciu navyše), ale aj na možnosť bezplatnej základnej osobnej hygieny, ošatenia alebo prenocovanie v zariadení. Vzhľadom na rozšírenie služieb a zvyšovaniu nákladov sme cenu poukazov zvýšili na sumu 0,50 EUR.

Charitný poukaz je ideálnym spôsobom ako zmysluplne podať pomocnú ruku človeku, ktorí na ulici prosí o pomoc. Poukazmi, ktoré nie sú nezneužiteľné na nákup napríklad alkoholu či cigariet, chceme účinne pomáhať ľuďom bez domova či v ťažkej životnej situácii. U ľudí sa podporuje solidarita a ľudia bez domova sú motivovaní navštíviť zariadenia sociálnych služieb, kde môžeme ďalej pomáhať. Táto pre verejnosť jednorazová pomoc môže mať hlbší zmysel. Človeku, ktorý príde do zariadenia s cieľom využiť poukaz, naši sociálni pracovníci poskytujú základné informácie a špecializované poradenstvo s cieľom hľadať riešenie ich nepriaznivej situácie.

Bližšie informácie o tomto projekte:
Projekt Poukazy na stravu vznikli a distribuujú sa v meste Prešov od roku 2013. Verejnosť si túto myšlienku pomerne rýchlo osvojila a v priebehu 3 rokov bolo rozdistribuovaných vyše 2 000 poukazov, pričom v meste je približne 350 ľudí bez domova. Po zapojení organizácie do Národného projektu Teplé jedlá (na základe požiadania poskytujeme 1 teplé jedlo, teda desiatovú polievku, chlieb a teplý nealkoholický nápoj zdarma) sme poukazy rozšírili o ďalšie služby: možnosť základnej osobnej hygieny a ošatenia alebo prenocovanie v Nocľahárni Effeta. Charitný poukaz za 0,50 eur si môžete zakúpiť na Centre Gréckokatolíckej charity Prešov (Hlavná 2), v Nízkoprahovom dennom centre (Pod Táborom 33) alebo v niektorých chrámoch mesta Prešov. Charitný poukaz sa dá uplatniť v sociálnych službách Pod Táborom 33 v Prešove. Ide o formu ako zmysluplne pomôcť bez obáv zo zneužitia vašej pomoci.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK