Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Putovali na prešovskú Kalváriu

Neopakovateľný rozmer Jubilejného roka 2000 mala tohtovíkendová odpustová slávnosť Povýšenia svätého Kríža na prešovskej Kalvárii.

Už tradičné stretnutie pútnikov, rímskokatolíckych veriacich začalo v sobotu 16. septembra podvečer procesiou do Dómu sv. Mikuláša na Hlavnej ulici a skončilo v nedeľu 17. septembra slávnostnou sv. omšou v kostole Povýšenia sv. Kríža na Kalvárii. Pobožnosť celebroval Mons. Bernard Bober, pomocný biskup košickej arcidiecézy.

Prešovský stavebný komplex Kalvárie zachováva svoju pôvodnú podobu už 279 rokov a je jednou z najkrajších dominánt mesta. Ústrednou je budova trojvežového kostola, ktorého základný kameň položili v roku 1752 a posvätili ho po 17 rokoch výstavby. Pod kostolom boli napr. v prvej polovici minulého storočia postavené katakomby pre pochovávanie. Pri pohľade z mesta ich múr vytvára ilúziu hradieb.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK