PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16916/xxii-_gorazdov_literarny_presov.html

XXII. Gorazdov literárny Prešov

Gorazdov literárny Prešov je jednou z najstarších literárnych súťaží, ktoré sa konajú v Prešove.

Aj v tomto roku sa stretli v  priestorch malej scény Divadla J. Záborského v Prešove autori, ktorí prispeli do tejto súťaže a ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie. 2. december bol dňom, keď sa na jej pôde konalo slávnostne vyhlásenie výsledkov XXII. ročníka Gorazdovho literárneho Prešova, celoštátnej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy s medzinárodnou účasťou.
Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti Prešov, Národné osvetové centrum Bratislava, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Spolok slovenských spisovateľov a Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Podujatie sa ako súčasť XXVIII. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2016 – 2025 konalo už po deviatykrát pod záštitou exprezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Súťaž si ako svoje základné ciele vymedzila prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov. Súťaž bola vyhlásená v marci 2017 a do októbra sa do nej zapojilo 60 autorov z celého Slovenska.

Ich tvorbu hodnotila porota v zložení PhDr. Peter Karpinský, PhD. ,  Doc. Ján Gavura. PhD. a prof. Marta Součková, PhD. , ktorí o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:

V kategórii poézie P O ÉZIA
2. miesto: Zuzana Martišková, Topoľčany
2. miesto: Peter Šípoš, Topoľčany
2. miesto: Natália Timaniková, Stará Ľubovňa

3. miesto: Jana Biganičová, Stará Ľubovňa
3. miesto: Barbora Plutová, Stará Ľubovňa
3. miesto: Júlia Rakovská, Smolenice

ČESTNÉ UZNANIE:
Jana Cigániková, Slovenský Grob
Kristián Lazarčík, Horné Otrokovce
Klaudia Rybovičová, Stará Ľubovňa
Emma Tomková, Stará Ľubovňa

V kategórii poézie P R Ó Z A
Cena: Zuzana Martišková, Topoľčany

ČESTNÉ UZNANIE:
Kristína Leonhard, Zvolen
Magdaléna Martišková, Topoľčany
Klára Mirgová, Spišský Štvrtok

V kategórii poézie DETSKÁ TVORBA
1. miesto: Timea Anna Wilmanová, Stará Ľubovňa

2. miesto: Ema Jeleňová, Stará Ľubovňa
2. miesto: Tina Strenková, Stará Ľubovňa

3. miesto: Mária Barnovská, Stará Ľubovňa
3. miesto: Anastázia Šimková, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:

Matúš Dubjel, Stará Ľubovňa
Ema Fröhlichová, Stará Ľubovňa
Katarína Melcherová, Stará Ľubovňa.
Jakub Olejník, Stará Ľubovňa
Marek Šlosár, Stará Ľubovňa
Timon Angel Veverka, Stará Ľubovňa

Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove
Jana Cigániková, Slovenský Grob
Ema Fröhlichová, Stará Ľubovňa
Kristián Lazarčík, Horné Otrokovce

Cena oblastného pracoviska Matice slovenskej v Prešove
Kristína Leonhard, Zvolen
Marek Šlosár, Stará Ľubovňa

K prítomným autorom sa prihovoril riaditeľ Divadla Jonáša Záborského Mgr. Ján Hanzo, v zastúpení prešovského otca arcibiskupa , metropolitu Jána Babjaka protoprezbiter otec Rastislav Baka, za Maticu slovenskú člen prezídia Matice slovenskej PaedDr. Miroslav Holečko a PhDr. Ladislav Matisko.

V slávnostnom umeleckom programe vystúpil Gréckokatolícky katedrálny spevácky zbor pod vedením Valérie Hricovovej. V interpretácii PhDr. Márie Kotorovej odznel text M. Rúfusa Pecko. Texty víťazných poetov boli zarecitované v podaní študentky ZUŠ M. Moyzesa v Prešove v réžii PaedDr. Márie Kuderjavej, PhD.
Po slávnostnom programe bol zúčastneným podaný slávnostný obed a v poobedňajších hodinách sa uskutočnil rozborový seminár za účasti porotcov a autorov.

Všetci ocenení autori si odniesli do svojich domovov diplomy a zborník zostavený z ich prác, knižné publikácie a vecné ceny, ktoré im darovali vyhlasovatelia a spoluvyhlasovatelia súťaže. Podujatie sa konalo s finančnou podporou Matice slovenskej.

Gorazdov literárny Prešov v 22. ročníku svojej existencie opätovne potvrdil svoj význam v živote začínajúcich literárnych autorov. Veríme, že aj v nasledujúcom, dvadsiatom druhom ročníku sa tvorba autorov stane súčasťou gorazdovskej kultúrnej tradície, a už dnes sa preto tešíme na stretnutia s novými textami a ich autormi.

 
12.12.2017 | Autor: Dagmar Rusnáková | Kultúra a voľný čas | čítané: 2159 krát