PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16958/informacia_shmu.html

Informácia SHMÚ

Na základe novelizácie 293/2017 Z.z. Zákona o ovzduší vydal dňa 10. januára 2018 SHMÚ upozornenie na smogovú situáciu pre častice MP10 pre Prešov a okolie (Ľubotice).

SLOVENSKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV ako poverená organizácia vydal upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM10 v oblastiach Prešov a okolie.

Za príčiny smogovej situácie SHMÚ uvádza vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom, dopravy a z ďalších lokálnych zdrojov, nepriaznivé rozptylové podmienky vplyvom aktuálnej meteorologickej situácie.

Pre obmedzenie zbytočnej expozície častíc PM10 v čase so zvýšenými koncentráciami v ovzduší SHMÚ odporúča za vhodné zabezpečiť tieto opatrenia:

- obmedziť dobu pobytu vonku
- skrátiť vetranie obytných miestností
- obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity).

Obyvateľstvo využívajúce lokálne vykurovacie systémy na pevné palivo (pece, kachle, kotle ústredného kúrenia, kozuby a pod.) by malo dlhodobo dodržiavať tieto zásady:

- Nespaľovať odpad, vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.), vznikajú pritom okrem PM10aj ďalšie toxické látky.
- V prípade kúrenia drevom používať drevo dobre vysušené (malo by sa sušiť 1-2 roky).
- Udržovať spaľovanie paliva pokiaľ možno v optimálnych podmienkach: pravidelne čistiť kotol a komín, prikladať radšej častejšie po menších dávkach, nastaviť regulačné klapky tak, aby mal vzduch prístup k palivu, nedusiť oheň, ak je to možné, udržovať teplotu za kotlom medzi 150-250°C.
- Pokiaľ je to možné, vymeniť staré spaľovacie zariadenie za moderný kotol s nízkymi emisiami škodlivých látok.

Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie častíc PM10 v ovzduší a čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú exponovaní jedinci.

zdroj: www.shmu.sk

 
12.1.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1553 krát