Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Na Nový rok vyšla nová skladba, Poetica Musica ju nahrala pre P18

Tím Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove prináša mladým novoročný darček. Na oficiálnej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk zverejnil štvrtú pieseň v príprave P18. Má názov “Siedmy raz”.

Vytvorila ju tvorivá skupina Poetica Musica z Košíc. Inšpiráciou pre vznik piesne bol biblický príbeh stretnutia Ježiša so Samaritánkou pri studni a jej odvahe žiť v pravde. Táto téma s piesňou pozýva mladých k pokračovaniu duchovnej prípravy P18 Odvážny rok. Celkovo vznikne deväť nových autorských skladieb. Prvú nahrala speváčka Sima Martausová, ďalšie Dominika Gurbaľová a kapela Heartbeat.

“Inšpiráciou piesne o Samaritánke je príbeh samotný. Celá situácia je natoľko živá, že si ju snáď dokážeme predstaviť ako scénu z filmu. Páliace slnko, smäd, poludnie a dramatický rozhovor. V čase, keď som premýšľala nad textom, nad hudbou, mi po rozume chodila najmä zmes pocitov, ktoré Samaritánka musela vnútri prežívať počas tých pár hodín, keď sa všetko odohralo – cesta z domu k studni, prvotný kontakt a samotný rozhovor. Snáď cítila hanbu a možno aj drzosť prameniacu z bezmocnosti v otázke, čo v živote ďalej. Potom prekvapenie, možno strach a opäť hanbu, zvedavosť, úľavu, vďačnosť... Napokon má človek k dispozícii širokú škálu emócií, o ktoré sa dá oprieť a príde moment, keď melódia a text do seba zapadnú, ” hovorí Zuzana Eperješiová z Tvorivej skupiny Poetica Musica, ktorá spolupracovala s organizačným tímom Národných stretnutí mládeže aj pred tromi rokmi. Pred P15 v Poprade vydala hudobné CD Makarioi, v ktorom sa inšpirovala témou blahoslavenstiev.

“Snahou piesne je do hudby a poézie vložiť kúsok atmosféry stretnutia Ježiša a Samaritánky. Ježiš, tak ako to len on vedel, robí opäť čosi v jeho dobe neštandardné a nečakané – nielenže sa zhovára so ženou, dokonca sa zhovára so Samaritánkou a ešte aj osamote. Napriek tomu, že vidí Samaritánke do duše – vidí ju skutočne takú aká je – správa sa k nej s neuveriteľnou ľudskou úctou. Celý rozhovor je veľmi intímny, veľmi tajomný, hoci sa odohráva na verejnom mieste a napoludnie. Je zaujímavé sledovať, ako Samaritánka prijíma Kristovu otvorenosť a priamosť a reaguje na ňu rovnako priamo. A keď celá situácia vrcholí, a Samaritánka dostáva možnosť rozhodnúť sa, pretože vidí svoj život v pravde, ktorú jej Kristus ukázal, obrazne možno povedať, že si Ježiša volí za svojho „osudového muža“. Za muža, ktorý jej medzi riadkami odpúšťa a ponúka jej živú vodu, skutočný, plnohodnotný život, ” spomína Zuzana Eperješiová.

Poetica Musica je tvorivá skupina, ktorá spája mladých talentovaných ľudí s cieľom vytvárať, ponúkať a prezentovať umelecké programy na rôzne spoločenské a duchovné témy a v nich poetickou a hudobnou formou sprostredkovávať hodnoty, príbehy, postrehy zo života. Ich prvý projekt vyšiel na albume v roku 2010 a v súčasnej zostave pôsobia od roku 2013 najmä v Košiciach a okolí, kde sa stretáva, tvorí nové projekty a kde sa pripravuje na koncerty a vystúpenia. Peter a Pavol Jakabovci (gitara, basgitara) a Michal Lörinc (bicie) sú vyštudovaní hudobníci, hudbe sa teda venujú aj v rámci práce. Zuzana Eperješiová vyštudovala tlmočníctvo a prekladateľstvo a hudbe sa venuje vo svojom voľnom čase. Počas rokov spoločného pôsobenia spolupracovali s mnohými ďalšími ľuďmi s umeleckým zameraním – s hercami, režisérmi, spisovateľmi, hudobníkmi a spevákmi.

K predchádzajúcich piesňam od Simy Martausovej, Dominiky Gurbaľovej a kapely Heartbeat sa postupne pridajú ďalší najznámejší slovenskí interpreti – Eva Hrešková, F6, FireFly, Lámačské chvály a ESPÉ. Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže P18 v Prešove (po R13 v Ružomberku – 2013; a P15 v Poprade – 2015) začnú slovenskí mladí oficiálne prípravy na SDM v Paname. Podobne ako dve predošlé akcie bude opäť programovo späté so SDM, na ktoré pozýva pápež. Ten ako tému pre rok 2018 vybral slová „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“, s podtitulom: Odvaha žiť v prítomnosti. Z toho vznikol Odvážny rok. Oficiálne prihlasovanie na P18 sa začne 18. januára 2018.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK