PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16965/na_novy_rok_vysla_nova_skladba-_poetica_musica_ju_nahrala_pre_p18.html

Na Nový rok vyšla nová skladba, Poetica Musica ju nahrala pre P18

Tím Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove prináša mladým novoročný darček. Na oficiálnej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk zverejnil štvrtú pieseň v príprave P18. Má názov “Siedmy raz”.

Vytvorila ju tvorivá skupina Poetica Musica z Košíc. Inšpiráciou pre vznik piesne bol biblický príbeh stretnutia Ježiša so Samaritánkou pri studni a jej odvahe žiť v pravde. Táto téma s piesňou pozýva mladých k pokračovaniu duchovnej prípravy P18 Odvážny rok. Celkovo vznikne deväť nových autorských skladieb. Prvú nahrala speváčka Sima Martausová, ďalšie Dominika Gurbaľová a kapela Heartbeat.

“Inšpiráciou piesne o Samaritánke je príbeh samotný. Celá situácia je natoľko živá, že si ju snáď dokážeme predstaviť ako scénu z filmu. Páliace slnko, smäd, poludnie a dramatický rozhovor. V čase, keď som premýšľala nad textom, nad hudbou, mi po rozume chodila najmä zmes pocitov, ktoré Samaritánka musela vnútri prežívať počas tých pár hodín, keď sa všetko odohralo – cesta z domu k studni, prvotný kontakt a samotný rozhovor. Snáď cítila hanbu a možno aj drzosť prameniacu z bezmocnosti v otázke, čo v živote ďalej. Potom prekvapenie, možno strach a opäť hanbu, zvedavosť, úľavu, vďačnosť... Napokon má človek k dispozícii širokú škálu emócií, o ktoré sa dá oprieť a príde moment, keď melódia a text do seba zapadnú, ” hovorí Zuzana Eperješiová z Tvorivej skupiny Poetica Musica, ktorá spolupracovala s organizačným tímom Národných stretnutí mládeže aj pred tromi rokmi. Pred P15 v Poprade vydala hudobné CD Makarioi, v ktorom sa inšpirovala témou blahoslavenstiev.

“Snahou piesne je do hudby a poézie vložiť kúsok atmosféry stretnutia Ježiša a Samaritánky. Ježiš, tak ako to len on vedel, robí opäť čosi v jeho dobe neštandardné a nečakané – nielenže sa zhovára so ženou, dokonca sa zhovára so Samaritánkou a ešte aj osamote. Napriek tomu, že vidí Samaritánke do duše – vidí ju skutočne takú aká je – správa sa k nej s neuveriteľnou ľudskou úctou. Celý rozhovor je veľmi intímny, veľmi tajomný, hoci sa odohráva na verejnom mieste a napoludnie. Je zaujímavé sledovať, ako Samaritánka prijíma Kristovu otvorenosť a priamosť a reaguje na ňu rovnako priamo. A keď celá situácia vrcholí, a Samaritánka dostáva možnosť rozhodnúť sa, pretože vidí svoj život v pravde, ktorú jej Kristus ukázal, obrazne možno povedať, že si Ježiša volí za svojho „osudového muža“. Za muža, ktorý jej medzi riadkami odpúšťa a ponúka jej živú vodu, skutočný, plnohodnotný život, ” spomína Zuzana Eperješiová.

Poetica Musica je tvorivá skupina, ktorá spája mladých talentovaných ľudí s cieľom vytvárať, ponúkať a prezentovať umelecké programy na rôzne spoločenské a duchovné témy a v nich poetickou a hudobnou formou sprostredkovávať hodnoty, príbehy, postrehy zo života. Ich prvý projekt vyšiel na albume v roku 2010 a v súčasnej zostave pôsobia od roku 2013 najmä v Košiciach a okolí, kde sa stretáva, tvorí nové projekty a kde sa pripravuje na koncerty a vystúpenia. Peter a Pavol Jakabovci (gitara, basgitara) a Michal Lörinc (bicie) sú vyštudovaní hudobníci, hudbe sa teda venujú aj v rámci práce. Zuzana Eperješiová vyštudovala tlmočníctvo a prekladateľstvo a hudbe sa venuje vo svojom voľnom čase. Počas rokov spoločného pôsobenia spolupracovali s mnohými ďalšími ľuďmi s umeleckým zameraním – s hercami, režisérmi, spisovateľmi, hudobníkmi a spevákmi.

K predchádzajúcich piesňam od Simy Martausovej, Dominiky Gurbaľovej a kapely Heartbeat sa postupne pridajú ďalší najznámejší slovenskí interpreti – Eva Hrešková, F6, FireFly, Lámačské chvály a ESPÉ. Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže P18 v Prešove (po R13 v Ružomberku – 2013; a P15 v Poprade – 2015) začnú slovenskí mladí oficiálne prípravy na SDM v Paname. Podobne ako dve predošlé akcie bude opäť programovo späté so SDM, na ktoré pozýva pápež. Ten ako tému pre rok 2018 vybral slová „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“, s podtitulom: Odvaha žiť v prítomnosti. Z toho vznikol Odvážny rok. Oficiálne prihlasovanie na P18 sa začne 18. januára 2018.

 
16.1.2018 | Autor: Komunikačný tím P18 | Spoločnosť | čítané: 1117 krát