PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16979/memento_historie.html

Memento histórie

„Vzdajme hold všetkým – vojakom i civilným obetiam, ale aj tým, ktorí pretrpeli to obdobie strachu, strádania a neslobody.

Všetci si zaslúžia náš obdiv a našu vďaku. Nebuďme ľahostajní ani k dnešným nástrahám. Buďme hrdinami súčasnosti - dokážme odsúdiť bezprávie, klamstvo či nenávisť. Každý dobrý a slušný človek by sa mal totiž dokázať postaviť proti nespravodlivosti, “ vyslovila primátorka Andrea Turčanová počas pietneho aktu kladenia vencov, pri príležitosti 73. výročia oslobodenia Prešova spod nadvlády fašizmu.

Tento pietny akt je už tradíciou, ktorá sa vždy 19. januára uskutočňuje v mestskom parku pri Pamätníku Červenej armády v Južnom parku. Mesto tak vzdáva úctu tým, ktorí za obranu vlasti v II. svetovej vojne zaplatili vlastným životom.

Organizátormi piety bolo mesto Prešov a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove.

Následne sa účastníci pietneho aktu presunuli aj k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici, kde vzdali hold tým, ktorí v niekdajšej budove gestapa zahynuli počas bombardovania Prešova koncom roku 1944. „Pamätajme aj na tento krutý moment prešovskej histórie a pripomínajme to tým, ktorí sa narodili v následných časoch mieru, “ zdôraznila Andrea Turčanová.

 
19.1.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1880 krát