PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16985/presovske_dni_klasickej_gitary.html

Prešovské dni klasickej gitary

Začiatok februára bude v Prešove už tradične patriť milovníkom klasickej gitary. Prešovské združenie klasickej gitary, v spolupráci s DJZ Prešov a PKO Prešov Vás všetkých pozýva na ôsmy ročník medzinárodného gitarového festivalu Prešovské dni klasickej gitary 2018, ktorý sa bude konať v dňoch 8. a 9. februára 2018 na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

V priebehu festivalu budú prebiehať majstrovské interpretačné kurzy, určené žiakom základných umeleckých škôl, študentom konzervatórií a vysokých hudobných škôl. Majstrovské kurzy budú realizované pod vedením odborných lektorov a koncertných umelcov zo Slovenska i zahraničia: Marco Socias (es), prof. Jozef Zsapka (sk), prof. Ryszard Balauszko (pl), doc. Mgr. Art. Ján Labant, ArtD. (sk), doc. Mgr. art. Adam Marec, ArtD (sk), Mgr. Art. Martin Krajčo, ArtD (sk), Mgr. Art. Igor Vlach (sk), Henry Tóth (sk), Juraj Burian (sk).

Počas medzinárodného gitarového festivalu zaznejú dva večerné koncerty. Prvý koncert sa uskutoční 8. februára 2018 o 18: 00 hodine na veľkej scéne DJZ v Prešove a bude venovaný slávnemu hudobnému skladateľovi Joaquinovi Rodrigovi. Pri tejto príležitosti zaznie jeden z najznámejších a najkrajších koncertov pre klasickú gitaru - koncert Aranjuez v podaní španielskeho gitaristu Marca Socíasa a Štátnej filharmónie Košice, pod taktovkou dirigenta Adriána Harvana.

Gitarista Marco Socías sa narodil v španielskom meste Málaga, kde získal aj svoje prvé hudobné vzdelanie. To ďalej prehlboval účasťou na mnohých majstrovských kurzoch a štúdiom na Musikhochschule v Kolíne nad Rýnom. Už ako dvadsaťjeden ročný sa Marco stal najmladším profesorom gitarovej hry v Španielsku. Získal ocenenie na najprestížnejších medzinárodných súťažiach („Infanta Cristina“ v Španielsku – 1. cena, „Le printemps de la Guitare“ v Belgicku, „Concorso Internazionale di Gargnano“ v Taliansku).
Marco Socías je pravidelne pozývaný na medzinárodné gitarové festivaly. Koncertuje v celej Európe, na Blízkom východe a v USA ako sólista alebo člen komorných zoskupení. Vystúpil na významných svetových pódiách (Concertgebouw v Amsterdame, Konzerthaus vo Viedni, Auditorio Nacional v Madride, Konzerthaus a Philharmonie v Berlíne, Alte Oper vo Frankfurte) a s radom vynikajúcich orchestrov (Radio Sinfonia-Orchester Berlin, Rotterdam Philharmonic, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta de Cadaqués a Orquesta Nacional de Cuba. V súčasnosti pracuje s kórejskou sopranistkou Sumi Jo na CD so skladbami Johanna Sebastiana Bacha pre Deutsche Grammophon. Marco Socías pôsobí ako profesor v Centro Superior de Música „Musikene“ v baskickom meste San Sebastián v Španielsku.

Tohoročné Prešovské dni klasickej gitary nebudú rýdzo klasické. Špecifickom druhého večerného koncertu budú excelentné variácie známych melódií v podaní renomovaných sólistov, kde si budeme môcť vychutnávať motívy klasických i moderných skladieb. Do metropoly Šariša prijali pozvanie významní gitaristi, uznávaní nielen doma, ale i v zahraničí, čím sa núka príležitosť vypočuť si profesionálne umelecké výkony.

Originálnym zavŕšením medzinárodného gitarového festivalu 2018 bude teda jedinečný koncert, ktorý sa uskutoční dňa 9. 2. 2018 na veľkej scéne DJZ v Prešove o 18:00 hodine. Predstavia sa bývalí absolventi konzervatórií, ktorí sa v súčasnej dobe venujú aj iným hudobným žánrom ako napríklad jazz, folk, pop, rock. Tešiť sa môžeme na: Henryho Tótha, Juraja Buriana, Ronyho Janečeka, Mateja Benka, Juraja Gregoríka, Martina Krajča, Petra Tomka, Adama Mareca, Miloša Slobodníka, Michala Červienku a Stana Kociova. Spoločným znakom všetkých týchto elitných umelcov je „klasika“, klasická gitara, ktorá bola štartovacou čiarou ich kariéry. Organizátori festivalu chcú týmto hviezdnym obsadením poukázať na nenahraditeľný benefit štúdia klasickej gitary a inšpirovať študentov a mladých umelcov k presvedčeniu, že „byť klasikom sa oplatí“. Na tomto druhom koncerte zaznejú skladby rôznych štýlov v zaujímavých úpravách, za sprievodu Štátnej filharmónie Košice: J. S Bach - Air zo Suity č. 3 BWV 1068, A. Vivaldi - Storm/búrka - časť z Leta, Štyri ročné obdobia, P. Tomko - A. Forcione The pirate song, S. Mayers – Cavatina, R. Galliano - Opale concerto no.3, Pocta Mariánovi Vargovi - Nech žije človek , B. Whelen – Caracena, Led Zeppelin - Stairway To Heaven , The Beatles - Hey Jude.

Sme presvedčení, že zvučné mená umelcov a tituly známych skladieb budú zárukou nezabudnuteľného umeleckého zážitku, ktorý si nenechajte újsť. Ste srdečne pozvaní.

 
23.1.2018 | Autor: Erika Novotná | Kultúra a voľný čas | čítané: 1417 krát