Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Prešov bude mať štadión 21. storočia

Do futbalového štadióna najstaršieho klubu na Slovensku sa dnes zahryzli búracie stroje.

Nahradí ho nová moderná futbalová aréna, ktorá by mala byť postavená v druhej polovici budúceho roka. Okrem novej hracej plochy poskytne moderné zázemie pre kluby a naplní kritéria Európskej futbalovej únie (UEFA).

„Bágre sú tu, nový futbalový štadión sa stáva realitou, “ uviedla primátorka Andrea Turčanová pri dnešnom začatí búrania prešovského futbalového štadióna. „Prešovský samosprávny kraj má byť katalyzátorom jednotlivých miest, verím, že túto investíciu dotiahneme do úspešného konca, “ doplnil predseda PSK Milan Majerský.

Výstavba nového futbalového stánku je združenou investíciou mesta Prešov a Prešovského samosprávneho kraja. Obe samosprávy sa v zmluve o spolupráci zaviazali poskytnúť na výstavbu štadióna investície vo výške po 1,085 mil. eur, ďalších 2,4 mil. eur poskytne zo štátnej dotácie Slovenský futbalový zväz (SFZ), mesto prispelo aj pozemkami, predbežné celkové náklady sa odhadujú na 6-7 mil. eur. „Do mesiaca by mala byť hotová realizačná projektová dokumentácia, na základe ktorej budeme vedieť presne, koľko štadión bude stáť, “ uviedla prešovská primátorka.

Búracie práce, ktoré začali dnes (pondelok 29.1.2018), by mali byť ukončené do 3 mesiacov. „Nový štadión spĺňa tretiu kategóriu UEFA, je to štadión, na ktorom sa budú môcť hrať aj medzištátne zápasy, “ vysvetlil Artúr Benes, konateľ spoločnosti Futbal Tatran aréna, ktorá výstavbu nového štadióna zastrešuje. Ako doplnil, nový štadión poskytne 6 920 miest na sedenie, kabínky pre TV štáby, kaplnku či rozcvičovne. „Pri búraní sa vyberie celý betónový ovál, odstránené budú nehnuteľnosti na B ploche, zachováva sa zatiaľ oplotenie, ktoré bude slúžiť ako oplotenie staveniska, “ dodal A. Benes.

Slovenský futbalový zväz vyčlenil na výstavbu 22 futbalových štadiónov na Slovensku sumu 84 mil. eur. „Sme radi, že Prešov začal s výstavbou nového štadióna a verím, že termíny, ktoré boli povedané, budú platiť, “ zdôraznil dnes podpredseda Východoslovenského futbalového zväzu Jozef Križalkovič.

Výstavba nového štadióna by mala začať v júni, trvať by mala do druhej polovice budúceho roka.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK