PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17009/niektore_stare_kontrolne_znamky_su_este_v_obehu.html

Niektoré staré kontrolné známky sú ešte v obehu

Colný úrad Prešov v prvom mesiaci tohto roka pri výkone daňového dozoru nad držbou a pohybom tovaru podliehajúceho spotrebnej dani v daňovom voľnom obehu zaznamenal u predajcov 8 prípadov predaja spotrebiteľského balenia liehu označeného starou kontrolnou známkou.

V jednom prípade zistil predaj spotrebiteľského balenia cigár označeného kontrolnou známkou s neplatným znakom platnosti sadzby spotrebnej dane.

Dňa 31.12.2017 skončil pre predajcov dopredaj alkoholu označený starou kontrolnou známkou v daňovom voľnom obehu. Po tomto dátume je totiž takto označené spotrebiteľské balenie liehu považované za neoznačené. Od nového roka, t.j. od 1. januára 2018 je možné predávať len fľaše s alkoholom označené novými kontrolnými známkami.

Podľa zákona ten, kto predá, ponúkne na predaj, skladuje alebo prepravuje spotrebiteľské balenie, ktoré nie je označené v súlade so zákonom, dopúšťa sa porušenia predpisov, za čo mu hrozí pokuta vo výške dane pripadajúcej na množstvo liehu v spotrebiteľskom balení neoznačeného v súlade so zákonom, najmenej však 50 eur. Colný úrad takýto lieh v spotrebiteľskom balení zabezpečí.

Colný úrad Prešov v rámci daňového dozoru v mesiaci január 2018 odhalil spolu 8 prípadov predaja alkoholu označeného starou kontrolnou známkou platnou do 31.12.2017. Celkovo zabezpečil 69 kusov spotrebiteľských balení liehu.

V jednom prípade tiež zistil u predajcu predaj spotrebiteľského balenia cigár označeného kontrolnou známkou s neplatným znakom platnosti sadzby spotrebnej dane platným do 31.12.2017 v počte 120 kusov spotrebiteľských balení, ktoré mu colný úrad následne zabezpečil. Podľa zákona takto označené spotrebiteľské balenie cigár je považované za neoznačené.

Vzhľadom na tieto zistenia, ako aj za účelom pravidelnej kontroly dodržiavania zákonných ustanovení o označovaní spotrebiteľského balenia liehu a spotrebiteľského balenia tabakových výrobkov kontrolnou známkou v daňovom voľnom obehu, budú kontroly zo strany colného úradu pokračovať aj naďalej.

 
2.2.2018 | Autor: Katarína Bebčáková | Spoločnosť | čítané: 1280 krát