PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17042/pomoc_bez_sudov-_a_bezplatna-.html

Pomoc bez súdov. A bezplatná.

Bezplatnú mediačnú a probačnú službu nájdu občania v priestoroch prešovského Mestského úradu už tretí rok. Prešovská samospráva začala spoluprácu s mediátormi ako prvá na Slovensku.

Nechcete sa súdiť? Skúste pomoc mediátora. Práve mediácia je totiž jednou z ciest, ako vyriešiť spor bez súdov, je cestou kedy nezaineresovaný mediátor ponúka účastníkom sporu iný pohľad na konflikt a hľadá praktické riešenie, dohodu, ktorá upokojí obe strany.

„Spolupráca radnice pri poskytovaní bezplatnej mediačnej a probačnej služby je našou pomocou tým, ktorí sa dlhodobo domáhajú spravodlivosti, alebo sami nevedia nájsť inú cestu k vyriešenie sporu, “ konštatuje primátorka Andrea Turčanová. Práve za ňou pred troma rokmi prišli čerství absolventi štúdia mediácie s myšlienkou, že jednou z foriem ako zvýšiť povedomie spoluobčanov o mediácii, by mohla byť spolupráca so samosprávou.

„Služba sa osvedčila o čom svedčí každoročne stúpajúci počet klientov, “ pripomína mediátor Jozef Bialončík (na fotografii), ktorý je pri projekte od jeho spustenia pred tromi rokmi. Odvtedy mediátorov môžu občania nájsť každú stredu v budove Mestského úradu v Prešove na Hlavnej 73. „V Prešove sa nám podarilo prispieť k tomu, aby ľudia vo väčšej miere využívali možnosť riešenia konfliktu pokojnou cestou v rámci dohody, a aby mali participáciu na vzniku takejto dohody. Verím, že sa Prešovom budú inšpirovať aj ďalšie samosprávy.“

O stúpajúcom záujme o túto službu svedčí aj štatistika. „Mediačná a Probačná služba bola spustená v júni 2015 a za prvý polrok využilo naše služby 38 občanov. V sporoch, ktoré priviedli občanov k nám, dominovali občiansko - právne pred rodinnoprávnymi spormi. Takáto štruktúra bola aj v roku 2016 kde nás navštívilo 48 klientov, “ hodnotí prvé roky existencie tejto služby Jozef Bialončik.

V rámci vekovej štruktúry dominovali ľudia nad 66 rokov. „Práve táto veková skupina v nás vidí akúsi poslednú inštanciu – nádej, aby sme jej pomohli, a aj keď sa primárne nemusí spor riešiť mediáciou, respektíve ich spor nie je vhodný na mediáciu, sme ochotný im načúvať, keďže často majú pocit, že im nik nemá ochotu a snahu pomôcť, “ prezrádza Jozef Bialončik.

V roku 2017 službu využilo až 87 klientov, z ktorých 43 percent bolo vo veku nad 66 rokov. Vo vekovej kategórii 19-45 rokov bola takmer štvrtina klientov. Mediátori sa ich problémom venovali takmer 100 hodín. Najviac ľudí mediátorov vyhľadalo po odporúčaní svojich známych, vyše 16 percent sa ich o službe dozvedelo prostredníctvom webovej stránky mesta, alebo z Prešovského magazínu.

„Veľmi sa nám osvedčila spolupráca so študentmi GTF PU, kde sme ponúkli študentom vidieť v praxi ako prebieha služba na MsÚ. Študenti mali možnosť v reáli vidieť prácu mediátora, aj keď nie priamo pri výkone mediácie, ale v procese prvého kontaktu s klientom, “ dodáva mediátor.

 
22.2.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 1227 krát