PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17074/univerzitne_mestecko_v_nakupnom_centre.html

Univerzitné mestečko v nákupnom centre

Novootvorené nákupné centrum Eperia sa cez víkend premenilo na univerzitné mestečko. Postarala sa o to Prešovská univerzita v Prešove (PU), ktorá si pre návštevníkov pripravila to najlepšie, čo ponúka. Nechýbal bohatý program spojený s prezentáciou fakúlt, celouniverzitných pracovísk, či rôzne zaujímané praktické ukážky.

Prešovská univerzita sa cez víkend „preniesla“ do frekventovaných priestorov nákupného centra, ktoré sa aspoň na jedno popoludnie stalo provizórnym univerzitným mestečkom. V rámci neho prezentovalo širokú paletu možnosti štúdia všetkých osem fakúlt. Okrem toho mohli návštevníci stretnúť študentov histórie v dobových kostýmoch, či zapojiť sa do simulovaných komunálnych volieb, ktoré organizoval Inštitút politológie Filozofickej fakulty. Katedra geografie a aplikovanej geoinformatiky Fakulty humanitných a prírodných vied zase predstavila praktické ukážky spojené s 3D modelom Veľkej a Malej Studenej doliny súvisiacim s predikciou lavínového nebezpečenstva. Nechýbali ani možnosti využitia 3D skenovania na príklade Slovenských opálových baní.

Zástupcovia z Katedry ekológie v rámci praktických ukážok vsadili na názornú izoláciu DNA. Každý, kto prejavil záujem si mal možnosť vyskúšať i pipetovanie roztokov. Pútavo pôsobili taktiež farebné dôkazové reakcie na prítomnosť vitamínu C v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Najmenších oslovila farebná ukážka biometrie a daktyloskopie s pomocou farieb a vystrihovanie či skladanie papierového modelu DNA.

Výstavu knižných publikácií a cyrilských iluminovaných rukopisov zrealizovala zase Pravoslávna bohoslovecká fakulta, ktorá predstavila i kurzy a praktické cvičenia v laboratóriách - sociálno-psychologickom a patristicko-filologickom. V podaní dvoch študentov pravoslávnej teológie prezentovala taktiež byzantský spev (tzv. ison) a každého záujemcu núkala kolivom - monastierskou sladkosťou z varenej pšenice, rôznych orieškov, sušeného ovocia a medu. Gréckokatolícka teologická fakulta si pripravila ikonopiseckú dielňu, v ktorej prebiehala praktická ukážka písania ikony, nechýbala však ani ochutnávka liturgických matérií, ako víno a chlieb.

Informácie týkajúce sa získania trénerskej kvalifikácie zo zvolenej športovej špecializácie, ale taktiež diskusie o tom, ako skĺbiť štúdium pri aktívnej športovej kariére ponúkala Fakulta športu Ukážky z praktickej prípravy, ktoré boli v réžii študentov, predstavila návštevníkom zase Fakulta zdravotníckych odborov.

Pedagogická fakulta tým najmenším čítaním bližšie priblížila krásne diela literatúry pre deti. Tie si zároveň mohli osvojiť netradičné výtvarné techniky, dokonca s použitím obyčajnej soli, a jemnú motoriku, ako aj logicko-strategické myslenie, ktoré si mohli vyskúšať na rôznych aplikáciách pri práci s tabletom.

Zapojiť sa do trhu nápadov, otestovať si manažérske schopnosti s využitím kreatívnych metód (uplatňovaných aj vo výučbe), ale aj možnosť vyskúšať si zábavnou formou ako sa stať manažérom ponúkla Fakulta manažmentu.

Pestrá ponuka, ktorú si univerzita pripravila pre návštevníkom obchodného centra dotvorila príjemnú atmosféru nákupného popoludnia.

Prešovská univerzita v Prešove (PU) počas svojej viac ako dvadsaťročnej existencie dokazuje, že je stabilnou súčasťou a pilierom vzdelávania na Slovensku. Aj napriek prudko klesajúcej demografickej krivke je o ňu veľký záujem, vďaka čomu sa radí medzi najväčšie slovenské univerzity. Ako ukazujú posledné údaje o počtoch študentov vysokých škôl na Slovensku zo začiatku akademického roka, PU sa radí do prvej trojky najväčších slovenských univerzít berúc do úvahy bakalársky a magisterský stupeň štúdia, čo sumárne predstavuje 8347 študentov. Po zarátaní študentov 3. stupňa štúdia (PhD.) sa radí na štvrtú priečku s celkovým počtom 8690 študentov.

 
14.3.2018 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1300 krát