Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Výročie Sviečkovej manifestácie pripomenie mladým aj tím P18 v Prešove

Tím Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove chce na príklade odvahy účastníkov pamätnej Sviečkovej manifestácie z 25. marca 1988 posilniť v mladých ľuďoch odvahu.

V rámci príprav na celonárodné podujatie pripravilo špeciálny tematický materiál s názvom Odvaha sviec. Jej súčasťou nie sú len aktivity, ale aj pozvanie opätovne sa vydať do ulíc na sviečkovú výpravu. Záujemcovia ho nájdu v najnovšej časti duchovnej prípravy P18 Odvážny rok.

"Pre mňa je veľmi dôležité viesť mladých k nenásilnej angažovanosti za lepšiu spoločnosť, v ktorej žijeme, v prepojení na predchádzajúce generácie. Dnes je to veľmi aktuálne a prepojenie so sviečkovou manifestáciou nám dáva vedomie, že v tomto boji nie sme osamotení, " hovorí hlavný zodpovedný za P18 Ondrej Chrvala, tajomník Rady mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska, ktorej tím chystá národné stretnutie s dobrovoľníkmi a ďalšími partnermi.

Na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave 25. marca 1988 prišli stovky ľudí so sviecami v rukách a modlitbou v srdci, aby si vyprosili náboženskú slobodu. Komunistický režim, ktorý všetkou silou bojoval proti akýmkoľvek prejavom náboženstva, zasiahol proti pokojne manifestujúcim mimoriadne brutálne – vyše tisíc príslušníkov verejnej bezpečnosti, kropiace autá a neskôr aj vodné delá, obušky, asi 140 zadržaných a desiatky zranených.

"Voda sviece uhasila. Ale len tie, ktoré veriaci držali v rukách. Manifestácia sa do dejín zapísala ako jedno z najvýznamnejších vystúpení občanov proti komunistickému režimu v bývalej ČSSR. Ukázala, že v ľuďoch horí odvaha napriek zastrašovaniu moci, ktorá odhalila svoju neschopnosť riešiť problémy inak ako násilím, " hovorí Chrvala. Mladým ponúka novinka priblížiť dobu, v ktorej sa manifestácia konala, pretože mnohí možno ani len netušia, čo to znamená náboženská a politická nesloboda.

Novinka je súčasťou piatej katechézy Odvážneho roka. Príprava začala po vlaňajšom blahorečení slovenského saleziána kňaza Titusa Zemana. Za každou novinkou, ktorá pripraví mladých na P18 v Prešove a SDM v Paname, stojí tím skúsených lektorov. Počas celej prípravy ponúkajú mladým deväť postáv z evanjelia podľa apoštola Jána, ktoré súvisia s vodou a s odvahou. Aktivity sú vhodné pre mladých, ale aj pre kňazov, katechétov a učiteľov.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK