Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FOTO: Hodina Zeme - Prešov vypol 9000 svetiel verejného osvetlenia

Mesto Prešov sa pripojilo k najväčšej celosvetovej ekologickej aktivite Hodina Zeme vypnutím viac ako 9000 svietidiel verejného osvetlenia na jednu hodinu. Stalo sa tak v sobotu 24. marca v čase od 20.30 do 21.30 h.

Informovala o tom hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová. Mesto sa tým hlási k hnutiu, ktoré upozorňuje na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

"Aj malé ekologické zmeny v každodennom živote dokážu motivovať k veľkým činom", vyzýva Prešovčanov primátorka mesta Andrea Turčanová, aby sa do celosvetovej akcie tiež zapojili. Podľa nej je potrebné na tieto globálne problémy upozorňovať, no zároveň aj reálne pomôcť.

Vypnutím verejného osvetlenia počas jednej hodiny sa v Prešove ušetrilo 960 kWh elektrickej energie a zároveň by sa pritom mala znížiť aj produkcia oxidu uhličitého (CO2) o 365 kilogramov.

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov, ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k ich riešeniu s cieľom pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe.

V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivite sa na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

V Prešove aj napriek vypnutiu pouličného osvetlenia, sa počas Hodiny Zeme, ukázali ako najväčší svetelní znečiťovatelia osvetlené plochy bilboardov a svetelných reklám.

Foto: smARTin

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK