Streda, 15. máj 2024
Meniny má Žofia | zajtra Svetozár

24. Relly Prešov: Koho uvidíme na štarte v Prešove?

Prešovská súťaž je úvodným podujatím novej sezóny Majstrovstiev Slovenska v rely (MSR) a tak sme všetci s napätím očakávali kto a s akou technikou bude tento rok štartovať. Po klesajúcom počte súťažných posádok v závere minulej sezóny sme však príjemne prekvapení.

Pri pohľade na štartovú listinu poskočí srdce každého fanúšika. Prihlásených do súťaže máme 49 posádok, pričom 37 bude štartovať v MSR a ďalších dvanásť v Slovenskom Rally Pohári (SRP). Na štarte je hneď osem špičkových vozidiel kategórie R5 a nechýbajú ani veľké mená zaručujúce kvalitu.

O absolútnom titule slovenského šampióna sa bude rozhodovať medzi posádkami štartujúcimi s technikov R5. Chýbať síce bude šampión posledných dvoch sezón, Čech Pavel Valoušek, no tešiť sa môžeme na Košičana Martina Kočiho, ktorý vlani prišiel o titul pri rovnosti bodov len kvôli pomeru umiestnení. Koči v tomto roku štartuje za nový Škoda Slovakia Motorsport tím a okrem domácej súťaže bojuje aj v ME rely. Asi najvážnejším súperom mu bude úradujúci poľský šampión Grzegorz Gryb (obaja Škoda Fabia R5) z bratislavského Rufa Sport tímu, ktorý sa bude chcieť nielen vrátiť na slovenský majstrovský trón, ale Kočimu sa postaví aj v európskom šampionáte.
Počítať v boji o pódiové umiestnenia však musíme aj navrátivším sa Jarom Melichárkom, ktorý s Fiestou R5 nastupuje v novom tíme Zaneti a tiež s nestarnúcou prešovskou legendou, Igorom Drotárom, ktorý presedlal pred sezónou z Fabie R5 tiež na Fiestu R5. Do hry vstupuje aj úradujúci šampión Triedy 3, skúsený Peter Gavlák, ktorý sa rozhodol presadnúť do Fabie R5. V Prešove by sme však nemali opomenúť ani Vlada Hanuša (Fiesta R5), Maďara Jozefa Trencsényiho (Fabia R5), či Poliaka Mikiho Marczyka (Fabia R5).

Nie menej zaujímavé to bude v tradične silno obsadenej Triede 3. Tu vyštartuje sedem posádok a pre nás sú zaujímavé hlavne dve mená. Po slabších rokoch sa do rely vracia v konkurencieschopnom aute výborný Ďodi Béreš, ktorý v novom tíme SK DER Rally bude jazdiť na Mitsubishi Lancer. Prešovčanov však zaujíma nádejný Tomáš Konečný z domáceho Rally System Slovakia tímu. Po vlaňajších problémoch je jeho Subaru konečne v kondícii a Tomáš sa chce popasovať o titul v triede.

Najobsadenejšou je Trieda 5, kde máme na štarte deväť posádok. Odhadnúť víťaza v tejto triede by bolo príliš trúfalé, no povedzme si, že v nej štartuje aj ďalší skúsený Prešovčan a ex-majster Slovenska, Peter Haluška. Diváckou lahôdkou bude však štart jediného vozidla v Triede 11, ktorým je Škoda Octavia WRC. Do tohto „zvera“ sa rozhodol presadnúť Tomáš Kukučka a určite pozabáva divákov svojou jazdou aspoň tak, ako nesmrteľný Jozef Béreš starší, ktorý nemôže so svojou „historickou“ Mazdou 323 chýbať. Verme teda, že vyjde počasie a posádky sa postarajú o napínavé a hodnotné preteky, ktoré zapíšu ďalšiu úspešnú kapitolu prešovskej rely.

Ľuboš Kašický
Tlačové stredisko 24. Rally Prešov 2018

Súvisiace články
15.4.2018 Foto: 24. Rally Prešov 2018 10.4.2018 24. ročník Rally Prešov ponúka klasiku 10.4.2018 Uzávierky ciest počas 24. Rally Prešov 9.4.2018 Sezóna Majstrovstiev Slovenska v rely štartuje už tento víkend v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Pred posledným kolom základnej časti a Play OFF, už len zopár otáznikov.
Do Play OFF regionálnej 3b Hokejbalovej ligy VÝCHOD zostáva mužom odohrať posledné, dohrávané ligové kolo a začne sa boj o poháre najcennejšie. A ako si počínali Vaše družstvá, si pozrite v nasledujúcich riadkoch.
Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji
V novej sezóne čaká cyklistov 400 km obnoveného značenia a počas roka pribudne ďalších 320 km PREŠOV, 25. apríl 2024 – Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
Prešovskí volejbalisti definitívne na nepopulárnom 4. mieste
V sobotu pokračovala tretím zápasom séria o bronzové medaily Niké Extraligy mužov medzi volejbalistami VK MIRAD UNIPO Prešov a TJ Spartak Myjava. Napriek veľkej bojovnosti sa domácim hráčom nepodarilo sériu zdramatizovať a po prehre 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 12:15) si Kopaničiari z metropoly Šariša odviezli cenné kovy. Vo finále hranom na 4 výhry sa hráčom Bratislavy podarilo vyrovnať sériu o majstrovský titul proti Komárnu na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK