PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17150/na_p18_v_presove_mladi_podporia_vyzvu-_ku_ktorej_ich_vyzyva_svaty_otec.html

Na P18 v Prešove mladí podporia výzvu, ku ktorej ich vyzýva Svätý Otec

Mesto Prešov bude prvým miestom na Slovensku, kde počas leta jedinečným spôsobom podporia výzvu Svätého Otca Františka "1 milión mladých pre pápeža".

Snom pápeža je, aby sa na celom svete našlo milión mladých, ktorí budú šíriť sociálne učenie Cirkvi do spoločnosti. Počas Národného stretnutia mládeže P18, ktoré na konci júla privíta metropola Šariša, dostanú mladí osobné pozvanie k tomu, aby na "vlastnej koži" prijali pozvanie pápeža a formou dobrovoľníckej pomoci pomohli desiatkam rozličných inštitúcií v celom meste. Urobia tak v duchu špeciálnej príručky DoCat, ktorá vyšla v desiatkach krajín sveta. V slovenčine vyjde práve pred P18. Obsahuje výber toho najpodstatnejšieho z náuky Cirkvi, všetko podané jazykom pre mladých. Vyplýva to z pracovného rokovania, ktoré sa konalo vo štvrtok v Prešove. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia centrálneho tímu P18, Gréckokatolíckej charity Prešov, mesta Prešov, VÚC, dobrovoľníckeho festivalu Milujem svoje mesto a ďalší.

„DoCat je manuál pre mladých na ich cestu životom. Nielen v knižnej podobe, ale aj na sociálnych sieťach a v aplikácii. Obsahuje Božie slovo i učenie Cirkvi. Našou túžbou je, aby ho mladí čím viac naplno prežívali a žili vo svojich životoch. S tímom P18 sme preto vymysleli novinku. Počas P18 zrealizujme na území mesta jednorazové - špeciálne popoludnie angažovanosti, na ktoré bude pozvaný každý účastník P18 v duchu výzvy 1 milión mladých pre pápeža, “ hovorí Katarína Hulmanová, tajomníčka Sociálnej subkomisie Teologickej komisie KBS, ktorá zodpovedá za toto podujatie. „Pápež František pozýva mladých, nakoľko majú na to najlepšie predpoklady a silu, aby išli dopredu, menili svet a inovovali veci. Chceme ich preto pozvať, aby začali už teraz. Aby nečakali, že niektoré veci urobí za nich niekto iný. Aby mali odvahu urobiť krok vpred tam, kde sú. Objaviť svoje talenty môžu v charitatívnych a sociálnych iniciatívach a rozličných miestach angažovanosti, “ dodáva Juraj Králik, predseda eRka.

Táto jedinečná novinka bude súčasťou programu druhého dňa P18. Začne sa špeciálnou katechézou predsedu Sociálnej subkomisie Teologickej komisie KBS Petra Rusnáka. Pozornosť mladých upriami na povolanie k sociálnej angažovanosti, spoznávanie katolíckej sociálnej náuky a ku konkrétnym činom. "Po tom, ako si mladí teoreticky vypočujú slová o službe lásky, ktorá je najhlbšou podstatou Cirkvi, pôjdu do ulíc, " hovorí biskup Rusnák. Navštívia napríklad domovy dôchodcov, detský domov, nocľahárne či mestský úrad alebo súd. V spolupráci s partnermi, ktorých v meste tím aktívne hľadá, mladí vykonajú praktické dobrovoľnícke aktivity s konkrétnym hmatateľným výsledkom typu maľovanie, čistenie okolia a iné. "Oceňujeme a ďakujeme všetkým, ktorí sa do toho zapájajú. Najmä Gréckokatolíckej charite Prešov, mestu Prešov, VÚC, rozličným iniciatívam v meste a okolí. Ďakujeme, " dodáva eparcha Rusnák, ktorý sa stretol s členmi tímu P18 a hlavnými koordinátormi Popoludnia angažovanosti v Prešove.

Samostatnou časťou popoludnia angažovanosti budú niektoré mládežnícke hnutia a organizácie (tzv. spirituality), ktoré si v daný deň zorganizujú miesto angažovanosti vo svojom štýle. Budú v réžii hnutí a organizácií, budú sa však držať kontextu a zamerania piatkového popoludnia – odvahy vykročiť von a témy sociálnej angažovanosti cez DoCat výzvu pápeža Františka. Svoje miesta angažovanosti budú mať saleziáni, eRko, skauti, Generácia KIOBK, Vincentínska rodina a Hnutie čistých sŕdc. Ďalšou novinkou tohto dňa bude prezentácia knižnej novinky DoCat v slovenskom jazyku. Vydá ju Spolok sv. Vojtecha. „Som veľmi rád, že v našom vydavateľstve vyjde publikácia DoCat, ktorá sa príťažlivým a zrozumiteľným spôsobom venuje sociálnej náuke Cirkvi. Téma je zvlášť dôležitá v tomto čase, keď sa naša spoločnosť zmieta v boji o moc a peniaze. Vidíme, že práve mladí ľudia sú citliví na to, čo sa deje, preto som presvedčený, že DoCat bude ich pravým sprievodcom, “ uviedol riaditeľ SSV Ivan Šulík.

Jednou z tvári celosvetovej kampane DoCat je 27-ročná Prešovčanka Elena Karasová, ktorá v súčasnosti absolvuje licenciátne štúdiá Teológie manželstva a rodiny na Inštitúte Jána Pavla II. v Ríme. Teší sa, že má možnosť podieľať sa na dobrej veci s ostatnými a splniť sen pápeža Františka - aby mladí ľudia boli živou "chodiacou" sociálnou doktrínou cirkvi, uviedla. "Na to, aby sme to mohli realizovať, je potrebné ju najskôr poznať, preto vyšiel DoCat, ako zjednodušená, mladým ľuďom prístupná kniha a mobilná aplikácia zároveň, " dodáva Elena, ktorá sa dostala k tomuto projektu v roku 2016. Vtedy pracovala ako dobrovoľníčka v medzinárodnom Centre Hnutia Fokoláre neďaleko Ríma. Youcat foundation – spoločnosť, ktorá stojí za vydaním YouCatu (katechizmu pre mladých) – kontaktovala prezidentku Hnutia Fokoláre, či by bolo možné, aby dvaja mladí ľudia z tohto centra pomohli pri propagácii kampane. Vybrali jedného Brazílčana a Elenu, ktorá vystúpi aj na P18 v Prešove.

Názov diela DoCat, ktorý nadväzuje na obľúbenú sériu pre mladých YouCat, je odvodený od slovesa "to do" (robiť). Odpovedá na otázku: Čo robiť? V dvanástich kapitolách kniha sprevádza mladého čitateľa témami ako Boží plán lásky, jedinečná hodnota každého človeka, rodina, zmysel práce, hospodárstvo, politika, životné prostredie alebo mier. Stránky sú doplnené fotografiami, ilustráciami a citátmi slávnych osobností. Dielo pripravil tím pod vedením kardinálov Christopha Schönborna a Reinharda Marxa. Spolupracovali s nimi známi vedci a mladí ľudia. Ku knihe existuje aj anglická aplikácia dostupná v Google Play a AppStore. Nemecký originál po schválení Pápežskej rady pre novú evanjelizáciu publikovala Rakúska biskupská konferencia a pred dvomi rokmi ju zdarma odovzdala mladým ľuďom na Svetových dňoch mládeže v Krakove formou aplikácie pre mobilné telefóny. Kniha vychádza z najdôležitejších sociálnych dokumentov pápežského magistéria. Predhovor ku knihe napísal Svätý Otec.

 
20.4.2018 | Autor: Komunikačný tím P18 | Spoločnosť | čítané: 1208 krát