PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17161/den_plny_oslav.html

Deň plný osláv

Od založenia Hotelovej akadémie v Prešove uplynulo už 90 rokov. Počas svojej existencie vzdelávacia inštitúcia menila názvy. Od roku 1992 ju verejnosť pozná ako hotelovú akadémiu. Pri príležitosti krásneho výročia sa škola rozhodla zorganizovať veľkolepé oslavy, ktoré vyvrcholili 19. apríla 2018.

Na oslavách participovali aj terajší maturanti, žiaci piateho ročníka, v rámci praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky.
V tento slávnostný deň sa uskutočnili tri akcie.
Prvou bol Deň otvorených dverí konajúci sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove. Pre návštevníkov Dňa otvorených dverí boli k dispozícií sprievodcovia spomedzi žiakov, ktorí im ochotne ukázali každý kút školy a odpovedali na ich zvedavé otázky. Pre hostí boli pripravené ukážky odborných zručností žiakov, napr. flambovanie, príprava miešaných nápojov, príprava kávy, dekoratívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny, zdobenie perníkov a výstava slávnostných tabúľ. Pripravené boli taktiež zaujímavé prezentácie o histórii a súčasnom živote našej školy, motivačné prezentácie o odbornej praxi na Slovensku i v zahraničí, o školských a mimoškolských aktivitách školy a pod. Sprievodcovia položili návštevníkom DOD aj nezvyčajnú otázku, či rozmýšľali niekedy o tom, ako vnímajú chute a vône nevidiaci. Aké náročné môže byť pre nich najesť sa? Práve toto mohli návštevníci vyskúšať v našej reštaurácií „Blindekuh“ (tzv. Slepá krava) v rámci zážitkovej gastronómie.
V popoludňajších hodinách oslavy pokračovali v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Tu sa konala Slávnostná akadémia určená domácim i zahraničným VIP hosťom a záujemcom zo širokej verejnosti. Kultúrny program Slávnostnej akadémie ukázal, akí šikovní sú naši žiaci a v rozhovoroch s moderátorkou sa predstavili osobnosti spojené s hotelovou akadémiou.
Oslavy 90. výročia Hotelovej akadémie v Prešove boli zavŕšené rautom v priestoroch školy. Hostia mohli ochutnať výrobky teplej a studenej kuchyne a nápoje pripravované našimi žiakmi pod odborným dohľadom učiteľov. Pre hostí bola pri tejto príležitosti pripravená zážitková gastronómia – otvorená kuchyňa. Pozvaní hostia teda mali možnosť vidieť prípravu niektorých pokrmov „v priamom prenose“.
Pri vyhodnotení priebehu osláv a realizácie praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky predsedníčka školskej maturitnej komisie, predsedníčky predmetovej maturitnej komisie a členovia maturitnej komisie vyhlásili, že niekoľkomesačná príprava sa žiakom vyplatila a akciu zorganizovali a zvládli bez väčších problémov. Vďaka šikovným žiakom, vedeniu školy a učiteľom, všetkým účinkujúcim, sponzorom a mnohým iným, ktorí žiakom pomáhali, sa tento deň stal nezabudnuteľným pre všetkých. Pozitívne hodnotenia, spokojnosť hostí a úspešné ukončenie osláv a praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky dali bodku za deväťdesiatkou.

Niečo o škole

Hotelová akadémia v Prešove patrí k najstarším a najuznávanejším školám na Slovensku. Dejiny školy sa začali písať v roku 1927. Škola sa neustále rozvíjala, niekoľkokrát zmenila názov a obsahovú náplň. Na samom začiatku to bola odborná škola pre ženské povolania a v súčasnosti je zameraná na gastronómiu a hotelierstvo.

Cieľom školy je, aby absolventi získali výborné teoretické vedomosti a praktické zručnosti v danom odbore. To umožní žiakom uplatniť sa na domácom alebo zahraničnom trhu práce, resp. pokračovať ďalej v štúdiu na vysokej škole.
V súčasnosti sa vyučuje jeden odbor - Hotelová akadémia. Škola ponúka päťročné denné štúdium ukončené maturitnou skúškou. V prvých troch ročníkoch sa vyučujú okrem všeobecnovzdelávacích predmetov aj odborné technologické predmety - výživa a zdravie, technika obsluhy a technológia prípravy pokrmov. Vo vyšších ročníkoch prevládajú odborné ekonomické predmety - ekonomika, účtovníctvo, hotelový a gastronomický manažment, marketing a právna náuka. Vo výučbe sa kladie dôraz aj na cudzie jazyky. Žiak ich musí zvládnuť dva. Povinný je anglický jazyk, ku ktorému sa pridáva podľa rozhodnutia žiaka nemecký, ruský či francúzsky jazyk.
Neodmysliteľnou súčasťou štúdia na Hotelovej akadémii v Prešove je odborná prax v rámci vyučovania, ale aj mimo neho, tzv. prázdninová a víkendová prax. Žiaci ju môžu od roku 1992 absolvovať v stredisku odbornej praxe Unigast Floriánka. Reštauračná a barová časť Floriánky prešla v roku 2017 výraznou rekonštrukciou a stredisko odbornej praxe získalo moderné priestory.

Prax vykonávajú žiaci aj v rôznych prevádzkach od školských jedální, cez známe a obľúbené prešovské reštaurácie, až po recepcie luxusných štvorhviezdičkových hotelov. Aby žiaci mohli s istotou pristúpiť k stolu hosťa a obslúžiť ho bez akejkoľvek trémy, musia sa neustále učiť, počúvať cenné rady učiteľov odborníkov a starších skúsenejších spolužiakov. Precízna príprava pred praxou, tvrdý tréning nosenia tanierov, ale aj milý úsmev a vždy pokojné a nekonfliktné správanie sú zárukou spokojnosti hosťa.

Škola ponúka priestor pre zahraničnú prax, ktorú môžu žiaci absolvovať dobrovoľne. Musia splniť niekoľko podmienok, vrátane dobrého prospechu a dochádzky, na základe ktorých sú vybraní. Prax zvyčajne trvá 3 – 5 mesiacov. Žiaci sa môžu rozhodnúť medzi Nemeckom, Švajčiarskom, Cyprom, Gréckom, Francúzskom či Talianskom. Zahraničná prax je jednoznačne veľkým prínosom pre odborný rast žiakov. Získajú nové skúsenosti, zručnosti, zdokonalia sa v cudzom jazyku, spoznajú kultúru danej krajiny a nadviažu nové priateľstvá.

Jednou z najvýznamnejších akcií, ktorú škola začala organizovať v školskom roku 1992/1993 je medzinárodná barmanská súťaž juniorov Eurocup. V októbri sa obľúbená barmanská súťaž usporiadala už po 25-krát. Každoročne pribúdajú účastníci z európskych hotelových škôl.
Žiaci počas štúdia majú možnosť získať certifikát z barmanského, baristického alebo somelierskeho kurzu. Škola vytvára priestor aj pre bohatú krúžkovú činnosť, ktorá podporí všeobecný rozhľad žiaka, rozšíri odborné znalosti alebo cibrí jazykové schopnosti.
Vedenie hotelovej akadémie i pedagógovia vykonávajú svoju prácu tak, aby sa škola naďalej rozvíjala a modernizovala a cez jej bránu po päťročnom štúdiu prešlo vždy niekoľko desiatok spokojných a odborne zdatných absolventov.

 
27.4.2018 | Autor: Dominika Lauková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1752 krát