PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17163/novinka_z_pripravy_p18.html

Novinka z prípravy P18

Mesto Prešov naplnia o tri mesiace mladí ľudia z celého Slovenska a zahraničia. Prídu na Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove, ktoré sa uskutoční od 26. do 29. júla 2018.

Počas štyroch dní zažijú pokračovanie štafety celonárodných stretnutí, ktoré sa predtým konali v Poprade a Ružomberku. Mladých nečaká len jedinečný program, zložený zo spoločných svätých omší, netradičnej krížovej cesty, katechéz, svedectiev, umeleckých vystúpení a unikátnej prehliadky reholí, hnutí a inštitútov, ale budú sa spoločne radovať z viery v Krista a vzájomne vytvoreného spoločenstva. V týchto dňoch pokračujú viaceré aktivity, spojené s prípravou podujatia. Práve dnes napríklad začína príprava programovej brožúry, ktorú dostane každú zaregistrovaný účastník P18.

„Už o tri mesiace sa uvidíme spolu v Prešove, “ hovorí Ondrej Chrvala. „Som rád, že nám zatiaľ všetko ide ako po masle, “ spomína tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorej tím s desiatkami dobrovoľníkov podujatie chystá. Už budúci mesiac sa do mesta aj presťahuje. „Hoci nás podujatie čaká až o niekoľko týždňov, už o pár dní budem priamo v dejisku P18, aby sme priamo odtiaľ doťahovali všetky detaily, “ dodal Ondrej Chrvala, ktorý v týchto dňoch absolvuje sériu rôznych porád na rozličných úrovniach v meste a okolí. Zároveň spolu s ďalšími členmi centrálneho tímu a pracovných skupín doťahuje logistiku a program, ktorý je už na webstránke P18.

Tímy čaká ešte množstvo práce. Deväťdesiat dní pred akciou centrálny tím s vedúcimi pracovných tímov rieši napríklad prípravu programu, priebežnú registráciu, propaguje možnosti podpory a verejnú zbierku, tvorí logistiku a organizáciu celej P18. Registračný tím napríklad komunikuje s účastníkmi a potvrdzuje platby. Ubytovací a stravovací tím rokuje o podmienkach zabezpečenia ubytovania a stravy pre účastníkov, dobrovoľníkov a hostí. Ďalší tím sa venuje výberu technického zabezpečenia akcie či tvorbe návrhu opatrení pre hasičov. Osobitnou kapitolou je diskusia o spolupráci s mestom a VÚC, ako aj komunikácia s mestom či biskupmi, ktorí prídu na P18. Ďalšou prácou je komunikácia so zahraničnými delegáciami. Očakáva sa príchod desiatok ľudí.

Dôležité práce sú tiež spojené s nácvikom programu s účinkujúcimi, ako aj vyvrcholeniu duchovnej prípravy Odvážny rok, ktorá by mala vyjsť aj v knižnej podobe s piesňami na CD. Špeciálnou činnosťou je príprava liturgických textov a piesní, program pre prácu v skupinkách pre mladých, tvorba originálnych liturgických rúch a štól pre kňazov, príprava dopravného tímu, plánovanie a oslovovanie ľudí do zdravotníckeho tímu, tvorba rôznych reklamných predmetov ako tričká, náramky a ďalšie. Jednotlivé tímy, ktoré riešia časti programu, spoznávajú mesto Prešov. S mestom sa zoznamujú členovia infotímu. Jedna zo skupín napríklad pracuje na zabezpečení dobrovoľníkov, ktorí majú skúsenosť s osobnou asistenciou znevýhodnených.

Tri mesiace pred akciou finišuje prihlasovanie rehoľníkov. P18 zároveň v týchto dňoch získala duchovný patronát. Zaviazali sa k nemu sestry z rehole Najsvätejšieho Vykupiteľa (sestry redemptoristky), ktoré pôsobia v kláštore v Kežmarku. Až do akcie pozýva jeden z tímov k aktívnej modlitbovej a finančnej podpore P18. Prípravu Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove môže ktokoľvek podporiť priamo vložením ľubovoňej sumy na účet IBAN: SK27 0200 0000 0034 3335 3358 alebo darcovskou sms v tvare DMS medzera P18 na číslo 877. Cena DMS je 2€ v sieti operátorov O2, Orange a Telekom. P18 z nej dostane 96 %. Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove organizuje Katolícka cirkev na Slovensku.

 
28.4.2018 | Autor: Komunikačný tím P18 | Spoločnosť | čítané: 1186 krát