PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17186/nadane_deti_oslavili_den_europy_spoznavanim_kulturnych_pamiatok.html

Nadané deti oslávili Deň Európy spoznávaním kultúrnych pamiatok

9. mája si nadaní žiaci základných škôl v Prešove pripomenuli výročie Dňa Európy. Oslavu mieru a jednoty Európy spestrili spoznávaním kultúrnych európskych pamiatok v Klube nadaných detí.

Oslavy Európy sa každoročne konajú v rôznych mestách po celom svete. Na Slovensku tento sviatok oslavujú zaujímavým programom plným zábavy, hudby, interakcie. Slovensko je súčasťou spojenia štátov Európy už štrnásť rokov, čo zaujalo nadaných školákov na stretnutí súkromného Klubu nadaných detí v Prešove.

„Stretnutia s Európskou úniou“ sú žiakom základných škôl známe. S danou témou sa stretávajú na vyučovaní, no vždy sa nájdu nové informácie, ktoré vedomosti obohatia. Vytvorenie európskej inštitúcie navrhol v roku 1950 francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman. Úlohou zoskupenia štátov bolo začať politickú spoluprácu, aby sa zabránilo vojnovým konfliktom medzi európskymi národmi. Tento cieľ sa stal začiatkom samotnej Európskej únie.

Dejiny Európy žiakom priblížili zaujímavú tému májového stretnutia. Nasledovala práca v skupinách, kde štúdiom informácií o rôznych kultúrnych pamiatkach a skvostoch európskych miest sa školáci naučili spracovať, napísať či nakresliť spoznané európske skvosty. Objavili sa pamiatky známe i menej známe, ktoré sú súčasťou európskej kultúry. Londýn reprezentovali Tower Bridge, Big Ben, Prahu Karlov most, Atény Akropola, Budapešť Budova parlamentu, Berlín Brandenburská brána, Taliansko Rímske koloseum, Francúzsko Notre Dame a mnohé ďalšie ...

Svoje vedomosti o európskych pamiatkach predstavili žiaci prostredníctvom prezentácií, ktoré zaujali ostatných členov Klubu nadaných detí.

 
14.5.2018 | Autor: Ingrid Storinská, Ľuboš Lukáč | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1244 krát