PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17198/dalsi_unikat_p18_-_stovky_reholnikov_a_koncert_spievajucich_reholnikov.html

Ďalší unikát P18 - stovky rehoľníkov a koncert spievajúcich rehoľníkov

Na EXPO povolaní, ktoré bude jedným z verejných programov letného Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove, sa predstavia vyše štyri stovky rehoľníkov. Vyplýva to z registrácia, ktorá sa uzavrela v týchto dňoch.

Originálne podujatie predstaví zástupkyne a zástupcov 35 ženských a 19 mužských reholí, troch komunít, dvoch sekulárnych inštitútov a 12 prolife a prorodinných organizácií. Po prvýkrát sa k nim tento rok pripoja aj predstavitelia z dvoch kňazských seminárov. Celkovo pôjde o 73 rozličných skupín, ktoré mladým ukážu a sprostredkujú živý kontakt s rôznymi charizmami Cirkvi a povzbudí ich v hľadaní Božej vôle. Špeciálnou prekvapením bude open air koncert spievajúcich zasvätených osôb.

"Jedinečný projekt je naplánovaný na tretí deň programu P18. V sobotu 28. júla 2018 od 14:30 do 18:30 h ho zastrešuje jeden z tímov P18. Budeme na Hlavnej ulici v Prešove. Všetkých, ktorí majú záujem, pozývam, aby prišli a spoznali túto myšlienku. Inšpiráciu pre ňu sme našli na Svetových dňoch mládeže, kde sa EXPO po prvý raz v histórii konalo v roku 2002 v kanadskom Toronte. Na Slovensku sme túto myšlienku po prvýkrát predstavili pred v roku 2013 na Národnom stretnutí mládeže R13 v Ružomberku. Na Liptove sa predstavilo 54 rozličných skupín. Pridalo sa k tomu aj Národné stretnutie mládeže P15 v Poprade, kde ich v roku 2015 prišlo 74, " hovorí sestra Juliana Salašová, OSF, zodpovedná za EXPO povolaní.

"Našou túžbou je, aby aj prešovské EXPO u mladých a všetkých, ktorí ho navštívia, vzbudilo radosť zo stretnutia zo živým Kristom - skrze stretnutie s ľudmi, ktorí sa snažia žiť svoje zasvätenie v rehoľnom spoločenstve, v kňazstve alebo v rodinnom živote v manželstve, " dodáva sestra Juliana, ktorá stála za koordináciou tohto podujatia aj dvakrát v minulosti. Tentokrát rehoľníci, zasvätení, spoločenstvá a organizácie dostali výzvu, aby mladým ponúkli ich svedectvá odvahy. Táto výzva nadväzuje na celoročnú duchovnú prípravu na P18 Odvážny rok. "Veríme, že prinesú nové inšpirácie, ako mladým pomôcť nájsť a naplniť svoje životné povolanie, či v zasvätení alebo v manželstve, " dodáva sestra Juliana.

Ponuka, ktorú si chystajú rehoľníci, spoločenstvá a hnutia, je vždy originálna. Pravidelne funguje napríklad rehoľná kaviareň, kde si môžu mladí pútnici so zasvätenými osobami priateľsky posedieť pri káve alebo čaji. Nebudú chýbať rozličné známe i menej známe modlitby, gregoriánsky chorál, práca s Bibliou, školy modlitby či maľby ornamentu, predstavenie a prezentácie viacerých spiritualít v ich tradičnom oblečení, kvízy a veľa ďalších kreatívnych nápadov. Súčasťou EXPA bude aj originálny open air koncert spievajúcich zasvätených osôb, ktorý sa uskutoční v sobotu 28. júla 2018 od 15:00 h na pódiu pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove. Už teraz potvrdili účasť páter Gabriel z rehole Františkánov, Kapucíni Junior a Peter Milenky band.

Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove sa uskutoční v dňoch 26. - 29. júla 2018. Organizuje ho Katolícka cirkev na Slovensku. Generálnym partnerom je mesto Prešov. Podobne ako dve predošlé akcie bude opäť programovo späté so Svetovými dňami mládeže, na ktoré pozýva pápež. Ten ako tému pre rok 2018 vybral slová „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“, s podtitulom: Odvaha žiť v prítomnosti. Z toho vznikol Odvážny rok. V týchto dňoch prebieha prihlasovanie. Využilo ju už vyše 3 000 ľudí. Zámer pripraviť celoslovenské podujatie mladých odsúhlasili biskupi Slovenska. Najbližšie SDM sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove.

 
17.5.2018 | Autor: Komunikačný tím P18 | Kultúra a voľný čas | čítané: 1636 krát