PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17201/najkrajsi_pohlad_na_saris_je_zo_sedadla_bicykla.html

Najkrajší pohľad na Šariš je zo sedadla bicykla

O tom, že je tento výrok pravdivý, vás presvedčí dokumentárna relácia RTVS Cyklopotulky, ktorá sa 24. apríla nakrúcala na Šariši. Reláciu Cyklopotulky uvidíte v premiére v sobotu 19. mája o 9:00 hodine.

Tvorcov relácie po našom regióne sprevádzal výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš Branislav Švorc. Spolu s moderátormi Jánom Žgravčákom a Klárou Kovaříkovou navštívili zaujímavé miesta v Prešove, vo Veľkom Šariši, v Sabinove. Pozreli sa aj na Slanskú cyklomagistrálu a do Slovenských opálových baní.

Putovanie po šarišskom regióne sa začalo v meste Prešov. Históriu mesta priblížil Branislav Švorc cez budovy Radnice, Evanjelického kolégia, Ortodoxnej synagógy a Bosákovej banky ale nezabudol ani na 49. rovnobežku, ktorá pretína iba jedno slovenské mesto a tým je práve Prešov. S kamerou nahliadnu aj do pivnice Múzea vín a do areálu prešovského Solivaru. Relácia spájaná s cyklistikou a cykloturistikou nemohla vynechať ani návštevu prešovského velodrómu, ktorý je jediným štadiónom pre dráhovú cyklistiku na Slovensku.

Cyklopotulky pripomenú aj blížiace sa cyklistické podujatia - 4. ročník cyklistických pretekov Tour de Prešov (8. júl 2018), Prešovský cyklomaratón (25. august 2018) či Cyklopátranie, ktoré sa chystá na jeseň (8. september 2018). Reč bude aj o sieti cyklistických komunikácií, ktoré spájajú významné európske destinácie v rámci celého kontinentu. EuroVelo sa buduje v Európe od roku 1993. Cez východné Slovensko je naplánovaný úsek tretej trasy EuroVelo 11 v celkovej dĺžke 203 km, z toho 157 km povedie práve cez Prešovský kraj. Milovníkom terénnej cyklistiky priblíži prešovské singletracky, ktorých celková dĺžka tvorí 11 km trás, zástupca OZ SloMBA Ján Tekeľ.

Z Prešova je to po cyklistickom chodníku do Veľkého Šariša len kúsok. Touto obľúbenou cyklotrasou sa popri rieke Torysa dostaneme až k Šarišskému hradu. Zrúcanina stredovekého hradu ukrytá v zeleni kužeľovitého kopca nad mestom Veľký Šariš patrí k najvyhľadávanejším turistickým atrakciám v okolí Prešova. Históriu i súčasnosť hradu pre Cyklopotulky opíše jeho kastelán Ladislav Babuščák.

Cyklopotulky po regióne Šariš ponúknu ešte niekoľko lákavých tipov na cyklotrasy v pohorí Čergov, konkrétne v oblasti Drienice a Lysej a s kamerou a na bicykloch preskúmajú moderátori relácie aj Slanskú cyklomagistrálu, ktorá spája Prešov so Slanskými vrchmi.

 
18.5.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 1278 krát