PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17217/o_dva_mesiace_presov_ozije_mladymi-_pridu_na_narodne_stretnutie_mladeze_p18.html

O dva mesiace Prešov ožije mladými, prídu na Národné stretnutie mládeže P18

Mesto Prešov už o dva mesiace naplnia mladí ľudia z celého Slovenska. Prídu na Národné stretnutie mládeže P18, ktoré sa uskutoční od 26. do 29. júla 2018.

Počas štyroch dní zažijú pokračovanie Národného stretnutia mládeže R15, ktoré sa konalo pred tromi rokmi v Poprade. Mladých nečaká len jedinečný program, zložený zo spoločných svätých omší, netradičnej krížovej cesty, katechéz, svedectiev, umeleckých vystúpení a unikátnej prehliadky reholí, hnutí a inštitútov. Spoločne sa budú radovať z viery v Krista a vzájomne vytvoreného spoločenstva. V týchto dňoch vrcholia viaceré aktivity spojené s prípravou podujatia. Do konca mája napríklad prebieha registrácia dobrovoľníkov a druhá fáza prihlasovania účastníkov P18.

"Už o dva mesiace sa uvidíme spolu v Prešove. Tešíme sa z toho, že nás čaká akcia, na ktorú sa chystáme vyše rok a pol, " hovorí Ondrej Chrvala, hlavný zodpovedný za P18. "Ostáva nám doladiť ešte množstvo vecí, ale veríme, že to v spolupráci so všetkými našimi partnermi zvládneme. Opäť pozývam všetkých, ktorí nám chcú pomôcť, aby sa prihlásili za dobrovoľníkov. Špeciálne pozývam do služby mladých animátorov. Zároveň prosím o to najdôležitejšie - o modlitby za celé podujatie, " dodáva tajomník Rady Konferencie biskupov Slovenska pre mládež a univerzity, ktorej tím podujatie organizuje so stovkami dobrovoľníkov. "Na budúci mesiac vyvrcholí duchovná príprava Odvážny rok, preto verím, že mladí budú odvážni a prihlásia sa do Prešova, " dodáva.

Dva mesiace pred akciou prebieha aktívne prihlasovanie, podpora, propagácia a predaj predmetov verejnej zbierky P18. Viaceré tímy hľadajú ochotných dobrovoľníkov do služby. Programový tím finalizuje program a logistiku účinkujúcich, ako aj priame prenosy z akcie. Do tlače sa chystajú knihy Odvážny rok a Máriina cesta a CD s deviatimi piesňami Odvážneho roka. Ďalší tím uzatvára práce na tvorbe programovej brožúry. Zároveň sa navrhujú tričká pre dobrovoľníkov a účastníkov. Dobrovoľníci tiež doťahujú posledné detaily spojené s technickým zabezpečením, ubytovaním, stravou či rehoľnou kaviarňou. Zároveň sa uzatvoril program chystaného popoludnia angažovanosti a EXPA povolaní.

Na Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove, ktoré sa v podobných rozmeroch koná po tretí raz, sa doteraz prihlásilo vyše 3 000 mladých ľudí. Podobné podujatie celonárodného formátu sa konalo v roku 2013 v Ružomberku a v roku 2015 v Poprade. Organizuje ho Katolícka cirkev na Slovensku. Generálnym partnerom je mesto Prešov. P18 bude programovo späté so Svetovými dňami mládeže (SDM). Za ich myšlienkou stojí dnes už svätý Ján Pavol II. , ktorý osobne zavítal do Prešova v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska a prvej v samostatnej republike 2. júla 1995. Hlavným mottom P18 je myšlienka „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“ s podtitulom: Odvaha žiť v prítomnosti. Z toho vznikol Odvážny rok.

 
27.5.2018 | Autor: Komunikačný tím P18 | Kultúra a voľný čas | čítané: 975 krát