Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Filmová Noc Na Hrade 2018

Nový ročník nášho, vášho dvojdňového festivalu Filmová noc na hrade sa uskutoční 20.7. – 22.7.2018, už tradične na hrade Šariš.

FNNH poctí svojou návštevou velikán slovenskej kinematografie DUŠAN HANÁK!

Unikátny filmový festival, ktorý sa bude v dňoch 20. – 22. 7. 2018 konať už po siedmykrát na hrade Šariš, navštívi slovenský filmový velikán Dušan Hanák. Tento významný režisér a popredný reprezentant československej a slovenskej kinematografie oslávil v apríli tohto roka svoje 80. narodeniny. O to vzácnejšia bude jeho prítomnosť na mladom festivale FNNH, teda Filmová noc na hrade. Ide o festival, ktorý chce predstavovať predovšetkým krátkometrážnu formu a ponúkať ju divákom v netradičnom priestore, teda medzi múrmi stredovekého hradu Šariš, vynímajúcim sa nad východoslovenským mestom Veľký Šariš.

Okrem filmov aj program pre rodiny a mladých

Pôjde o siedmy ročník tohto podujatia, ktoré si už v končinách východného Slovenska vybudovalo svoje meno a obľubu diváka. Trojdňové podujatie prináša možnosť letného rodinného vyžitia, aj vďaka stanovaniu, ktoré môžete na hrade okúsiť iba počas tohto festivalu. Okrem hlavnej sekcie filmov sú na programe aj divadlá, či čítanie pre deti, škola fotografie pre najmenších, či dávka hudby, ktorú prinesú kapely Parrots of Madness, Chalani z chatrče či Chiki liki tua.

Najhorší film a najlepší protagonista

Festival ponúkne aj súťažné sekcie a aj tie bude svojím spôsobom unikátne. Diváci budú hlasovať za najhorší film. Nepôjde však o hocijaké „nepodarky“ ale o aj cenné prvotiny súčasných mladých slovenských režisérov. Do tejto sekcie sa však môže prihlásiť doslova ktokoľvek a podeliť sa tak o svoje diela, ktoré berie s nadhľadom. Ďalšou súťažnou sekciou bude taktiež novinka, pretože oceňovať sa bude najlepší protagonista z prihlásených dokumentárnych filmov. Cenu si tentokrát neodnesie tvorca, ale ten, kto svojím príbehom, či účinkovaním najlepšie ustojí dôležitú úlohu protagonistu. Víťaza bude určovať odborná porota. Záujemcovia môžu svoje filmy do súťaže prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.filmovanocnahrade.sk. Témou tohto ročníka je ČLOVEČINA.

Vychytávky pre návštevníkov

Festival prinesie tento rok aj niekoľko noviniek. V prvom rade bude skvelo postarané o deti, ktorým je venovaný samostatný detský stan. O komfort a pohodu sa na tomto výnimočnom mieste postará Chill out zóna. V starej prachárni hradu bude nainštalovaná stála FOTO výstava s názvom Šarišský hrad žije. Slávnostné otvorenie bude počas podujatia FNNH 2018 a výstava bude sprístupnená návšteníkom hradu aj naďalej až do zimných mesiacov. V roku 2019 bude výstava pozmenená, ale stále verejnosti prístupná.

Mimoriadne miesto si zaslúži „eko správanie“

Okrem tradičného separovania odpadu počas festivalu prechádzame na systém unikátnych pohárov s motívom FNNH. Jedná sa o zálohované umelohmotné pivové poháre, ktoré svojim vizuálom spĺňajú úlohu suveníru a slúžia aj ako praktická pomôcka pre čapované nápoje počas celej akcie. Týmto rozhodnutím sledujeme minimalizáciu odpadu, ktorý by vznikal pri používaní bežných plastových pohárov. Zaujímavosťou je, že tento spôsob sa snažíme presadiť aj na ďalších podujatiach ktoré hrad počas roka pripravuje.

Ambasádor Peter Kerekes

Košičan a významný slovenský režisér, scenárista, či producent – autor známych filmov ako Zamatoví teroristi, Ako sa varia dejiny či 66 sezón berie na FNNH pod svoje krídla súťažnú sekciu „najlepší protagonista v dokumentárnom filme“. Po Dušanovi Hanákovi tak bude ďalším filmovým profesionálom, ktorý svojou prítomnosťou podporí kvalitu tohto festivalu.

Festival v rámci svojho krátkometrážneho zamerania prinesie kvalitné kúsky zo slovenských filmových skôl, najlepšie krátke filmy z „áčkových festivalov“ a tiež filmy z poľského festivalu Krakow film festival. Zaujímavosťou je pokračovanie tajomnej projekcie nazvanej Síkrit kino. Ak návštevníci nechajú pri registrácii svoje telefónne číslo, v neznámy čas dostanú správu o tom, na ktorom (vopred neznámom) mieste hradu sa bude premietať film o ktorom nebudú mať vopred žiadnu informáciu.

Filmová noc na hrade bude tento rok obohatená o dojem z rekonštrukcie turisticky obľúbeného hradu, ktorá prebieha už od roku 2011. Festival tak opäť prinesie nielen výnimočnú atmosféru kinematografie pod holým nebom, ale aj dojem zo stredovekého miesta, ktoré je samo o sebe nositeľom mnohých legiend a príbehov. Vidíme sa za každého počasia!
Viac na www.filmovanocnahrade.sk.

Organizátorom podujatia je občianske združenie Nový film, o. z. v spolupráci s Kultúrno – informačným centrom Veľký Šariš.

Detský program sa uskutoční aj vďaka finančnej podpore z grantového programu „T for all, all for T“ od spoločnosti T-systems Slovakia, spravovaného Karpatskou nadáciou. FNNH finančne podporila aj Komunitná nadácia Veľký Šariš.

Súvisiace články
11.6.2019 Filmová noc na hrade je tu opäť a prináša novinky a tradičnú filmovú pohodu 29.6.2018 EKO imidž Filmovej noci na hrade môžete vylepšiť aj vy! 14.6.2018 FNNH 2018: Prihlás svoj film 24.5.2018 Čo nové na hradoch Šariša
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK