PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17234/bezpecne_cez_zeleznicne_priecestie.html

Bezpečne cez železničné priecestie

Napriek včerajšej akcii na železničných priecestiach, prednáškam a minulotýždňovej medzinárodnej akcii vyhasol ďalší život. Polícia vyzýva k väčšej obozretnosti pri prejazde železničným priecestím.

Anjeli strážni sa už asi minuli
Dnes skoro ráno v katastri Bánoviec nad Bebravou vyhasol život mladého vodiča pri prejazde železničným priecestím chráneným svetelnou a zvukovou signalizáciou, avšak bez závor. Zrážku s osobným vlakom nemal šancu prežiť.
Smutným paradoxom je, že včera bola celoslovenská preventívna akcia práve v súvislosti s bezpečným prejazdom cez železničné priecestia. Žiaľ, zdá sa, že ani enormná snaha polície nepomáha. Opäť platí, že každý jeden účastník musí prispieť k bezpečnosti v cestnej premávke. Nikto nesmie podceňovať prejazd cez železničné priecestie a tiež si treba uvedomiť, že stret s vlakom končí takmer vždy smrťou účastníka cestnej premávky.

Čo hovorí zákon
Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a najmä presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie maximálnou povolenou rýchlosťou 30 km/h, a to už 50 m pred priecestím. Ak svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h.
Vodič nesmie vojsť na železničné priecestie, ak:
• sa dáva výstraha dvoma červenými striedavo blikajúcimi svetlami,
• sa dáva výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka,
• sa spúšťajú, sú spustené alebo sa dvíhajú závory,
• je už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak, prípadne iné dráhové vozidlo alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie,
• zamestnanec dráhy dáva znamenie na zastavenie krúžením červenou alebo žltou zástavkou, alebo červeným svetlom,
• situácia na železničnom priecestí nedovoľuje, aby ho vodič bezpečne prešiel.

Čo robiť pred priecestím a na ňom?
1. Pred železničným priecestím vodič je povinný počínať si mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčiť, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie.
2. Vozidlá pred železničným priecestím sa radia za sebou v poradí, v ktorom prišli. Ak nejde o súbežnú jazdu, smú vozidlá cez železničné priecestie len v jednom jazdnom prúde.
3. Vo vzdialenosti 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní vodič je povinný jazdiť rýchlosťou najviac 30 km/h; ak na priecestnom zabezpečovacom zariadení svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h. Vodič pritom nesmie zbytočne predlžovať čas prechádzania železničného priecestia.
4. Ak dôjde k zastaveniu vozidla na železničnom priecestí, vodič je povinný odstrániť vozidlo zo železničnej trate; ak tak nemôže urobiť, musí bezodkladne vykonať také opatrenia, aby bol vodič koľajového vozidla pred nebezpečenstvom včas varovaný.
5. Pred železničným priecestím, pri ktorom je umiestnená dopravná značka „STOJ, daj prednosť v jazde“, vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať.

Minulotýždňová medzinárodná akcia
V dňoch 28. mája až 4. júna 2018 sa príslušníci Policajného zboru zapojili do medzinárodnej policajnej akcie, ktorá sa konala z podnetu RAILPOL - Európskej siete železničných polícií a na Slovensku niesla názov „Týždeň bezpečnosti na železnici“. Okrem Slovenska sa do akcie zapojili aj príslušníci polícií z Belgicka, Česka, Maďarska, Talianska, Lotyšska, Francúzska, Bulharska, Holandska, Rumunska, Švajčiarska, Španielska, Portugalska, Veľkej Británie, USA-Amtrak a Nemecka. Cieľom policajnej akcie bolo poukázať na potrebu dodržiavania bezpečnosti v obvode železničných dráh a eliminovať tak vznik železničných nehôd, čo prispeje k ochrane životov a zdravia ľudí.
Do policajnej akcie sa zapojilo viac ako 600 policajtov v spolupráci so zamestnancami železničných spoločností. Celkovo vykonali 91 skúšok na alkohol u rušňovodičov s negatívnym výsledkom a 305 skúšok u ostatných zamestnancov, ktorí majú vplyv na železničnú dopravu, s jedným pozitívnym výsledkom.
Skontrolovali 603 priecestí, 757 chodcov a cyklistov, ako aj 903 vozidiel prechádzajúcich cez železničné priecestia. Zákon porušilo 171 osôb, keďže prechádzali cez koľaje na miestach, kde je to zakázané a 3 osoby boli pristihnuté pri poškodzovaní železničnej infraštruktúry, návestí a signalizácie. Zároveň bolo počas policajnej akcie zistených 8 skutkov prevádzkovania zakázaných a nepovolených aktivít alebo činností, ktoré ohrozujú bezpečnosť a plynulosť železničnej premávky.

Vzdelávanie vždy a všade
Na riziká súvisiace so železničnou dopravou boli upozornení žiaci a študenti v rámci prednášok a iných edukačných aktivít v 50 školách. Súčasťou preventívnych aktivít bola aj kontrola kritických miest železničnej infraštruktúry, predovšetkým mostov a tunelov.
Tieto aktivity však pripravujeme počas celého leta, policajti navštívia a budú vzdelávať všetky vekové kategórie, od škôlkarov až po seniorov.

 
5.6.2018 | Autor: Denisa Baloghová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2340 krát