PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17238/vyhliadkovy_autobus_presovska_49-tka_zacina_svoju_tretiu_sezonu.html

Vyhliadkový autobus “Prešovská 49-tka” začína svoju tretiu sezónu

Mesto Prešov v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Šariš aj tento rok pripravilo pre svojich návštevníkov obľúbenú atrakciu – vyhliadkový autobus Prešovskú 49-tku. Jej tretiu sezónu môžu turisti využiť od júna až do konca septembra. Región Šariš je prvou OOCR na Slovensku, ktorá podporuje takýto mestský vyhliadkový autobus.

Autobus sa svojou originálnou potlačou už na prvý pohľad odlišuje od tých ostatných. Prešovská 49-tka je pre turistov k dispozícií dvakrát denne počas letnej sezóny od 11. júna do 30. septembra. V júni odchádza originálny autobus č. 49 spred prešovskej radnice len počas víkendov a sviatkov. Počas júla a augusta sú už vyhliadkové jazdy naplánované na každý deň, s odchodom vždy o 13:00 h a o 15:00 h. V septembri bude autobus fungovať na objednávky. Skupinové kolektívy si môžu jazdy autobusom objednať aj na iné termíny, s prihlásením minimálne tri dni vopred.

"Na základe inšpirácií z iných zahraničných miest sme vyhliadkový autobus prvýkrát skúšobne spustili v roku 2016 ako novú turistickú atrakciu pre turistov, ktorí Prešov ešte vôbec nepoznajú, ale aj pre domácich obyvateľov, ktorí sa chcú o meste dozvedieť trochu viac. Nápad s Prešovskou 49-tkou sa ujal a tak ho spúšťame už tretí rok, stále o niečo doplnený", uviedol Branislav Švorc, výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš a autor projektu Prešovskej 49-tky.

Účastníci vyhliadkovej jazdy okrem histórie mesta z okna autobusu spoznajú niektoré budovy Solivaru, viaceré prešovské sídliská, uvidia aj unikátne architektonické skvosty ako cyklistický velodróm, vodárenskú vežu či prešovskú Kalváriu. Výklad je popretkávaný o mnohé zaujímavosti aj zo súčasného diania v Prešove.

K minuloročným ZĽAVOVÝM KUPÓNOM, ktoré sú súčasťou lístkov na Prešovskú 49-tku, pribudlo niekoľko nových. "Chceme udržať návštevníka v Prešove čo najdlhšie, preto mu odporúčame využiť aj iné atrakcie či zaujímavé miesta v našom meste. Prostredníctvom Prešovskej 49-tky tak posúvame návštevníka viacerým kultúrnym inštitúciám a tiež gastro zariadeniam, " dodal Branislav Švorc. Kupóny môžu návštevníci využiť napríklad v Krajskom múzeu (zľava zo vstupného 1€), Šarišskej galérii (zľava zo vstupného 0,50€), na Vodárenskej veži (zľava zo vstupného 0,50€), v Sklade soli (NKP Solivar) (zľava zo vstupného 0,50€), v Mestskom informačnom centre (10% zľava na nákup suvenírov), v Prešovskom pivovare (10% zľava na pivo vyrobené Prešovským pivovarom), v kaviarni Dublin Cafe (10% zľava na celkový účet), v Bagetérii (20% zľava na celý sortiment) či v reštauráciách Átrium a Kolégium (10% zľava na jedlo). Turisti môžu opäť na Solivare vystúpiť z autobusu a objavovať túto technickú národnú kultúrnu pamiatku vlastným tempom. Vyhliadkový autobus na nich síce nebude čakať, ale vďaka spolupráci a dohode s Dopravným podnikom mesta Prešov slúži vstupenka v deň uskutočnenia vyhliadkovej jazdy zároveň aj ako jednosmerný cestovný lístok na MHD zo smeru Solivar do historického centra.

Poďte sa aj Vy povoziť na Prešovskej 49-tke!

Harmonogram odchodov a objednávky

Prešovská 49-tka je pre turistov k dispozícií v týchto časoch:

JÚN

– víkendy a sviatky: odchody o 13:00 a 15:00 spred radnice (cena lístka: dieťa a senior 2 €; dospelý 4 €; rodina (2 dospelý + 2 deti) 10 €; skupina nad 8 členov 3 €/osoba; skupina detí alebo seniorov nad 10 členov 1,5 €/osoba
– pracovné dni: len na objednávku (nutná rezervácia min. 3 prac. dni vopred na emailovej adrese info@gopresov.sk). Možnosť odchodu o 10:00, 11:30, 13:00. Cena za takúto objednávku je 30 €. Kapacita autobusu pre školské zájazdy je max. 25 detí do 10 rokov, resp. 20 detí nad 10 rokov, resp. 18 dospelých ľudí.

JÚL – AUGUST

– každý deň (pondelok-nedeľa): odchody o 13:00 a 15:00 spred radnice
– objednávka pre ucelené kolektívy (školské zájazdy, kluby dôchodcov, firemné tímbuildingy a pod.): nutná rezervácia min. 3 prac. dni vopred na emailovej adrese info@gopresov.sk. Možnosť odchodu o 10:00, 11:30. Cena za takúto objednávku je 30 €. Kapacita autobusu pre školské zájazdy je max. 25 detí do 10 rokov, resp. 20 detí nad 10 rokov, resp. 18 dospelých ľudí.

SEPTEMBER

– len na objednávku (nutná rezervácia min. 3 prac. dni vopred na emailovej adrese info@gopresov.sk). Možnosť odchodu o 10:00, 11:30, 13:00, 14:30. Cena za takúto objednávku je 30 €. Kapacita autobusu pre školské zájazdy je max. 25 detí do 10 rokov, resp. 20 detí nad 10 rokov, resp. 18 dospelých ľudí.

 
6.6.2018 | Autor: Nina Šilanová | Kultúra a voľný čas | čítané: 2413 krát