Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mapujeme dobrotu počas Národného týždňa charity

Gréckokatolícka charita Prešov (GKCH) počas Národného týždňa charity (10. – 16. jún) plánuje mapovať dobrotu v mestách, kde poskytuje svoje služby.

Iniciatívou chce priblížiť charitatívno-sociálne aktivity a ľudí, ktorí za nimi stoja. Charita si počas celého týždňa pripravila bohatý program, ktorým verejnosť pozýva do vzájomného dialógu o nevyhnutnom vnímaní potrieb biednych, núdznych a chorých.

„Národný týždeň charity je jedinečná príležitosť ako podnietiť verejnosť, aby mala otvorené oči a vnímavé srdce pre potreby núdznych okolo nás. Chceme búrať akési mýty, že charita je len o zbierke šatstva alebo polievkach pre bezdomovcov. Rovnako iniciatívou chceme pozvať ľudí do dialógu o našom spektre sociálnych, zdravotníckych a ďalších služieb, ktoré sú doplnené o nezanedbateľný duchovný rozmer, “ pripomína Peter Valiček, riaditeľ GKCH. Týždeň odštartuje Gréckokatolícka charita Prešov spoločnou archijerejskou svätou liturgiou s Mons. Jánom Babjakom SJ, prešovským arcibiskupom a metropolitom v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove o 10.00 hodine.

Mestá Prešov, Svidník, Stará Ľubovňa, Humenné aj obec Sačurov zažijú počas Národného týždňa charity aspoň jeden interaktívny charitný deň. Na témy: obchodovanie s ľuďmi, problematika závislosti či bezdomovectva si GKCH pripravila besedy so vzácnymi ľuďmi, ktorí sa problematikám venujú dlhodobo. Okrem odborných slov sa s verejnosťou podelia aj samotní klienti, ktorí si zažili mnohé, pre nás nepredstaviteľné životné situácie. Besedy sú obohatené aj o hudobných hostí. Verejnosť sa o našej práci dozvie aj prostredníctvom informačných stánkoch v mestách. Približne 15 škôl, niekoľko farností a farská charita Okružná sa zapojili počas týždňa do Zbierky trvanlivých potravín, ktoré budú venované núdznym, ktorí to najviac potrebujú. Farnosti gréckokatolíckej eparchie podporia charitné dielo modlitbou vo forme suhubej jekténie. Modlitebnú reťaz vytvoria počas celého týždňa aj v jednotlivých zariadeniach GKCH.

Prvý ročník Národného týždňa charity pripravila Slovenská katolícka charita v dňoch 10. – 16. jún 2018. Jej cieľom je intenzívnejšie upriamiť pozornosť verejnosti na sociálne odkázaných ľudí a spôsoby pomoci, ktoré im charita poskytuje. Aktivitu podporili aj biskupi Slovenska a záštitu nad iniciatívou v rámci našej Gréckokatolíckej charity Prešov prevzal Mons. Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup a metropolita.

Viac o program Národného týždňa charity GKCH
Týždeň odštartuje Gréckokatolícka charita Prešov v nedeľu, 10. júna, archijerejskou svätou liturgiou s Mons. Jánom Babjakom SJ, prešovským arcibiskupom a metropolitom v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove o 10.00 hodine.

Pondelok je venovaný téme „Na ulici“. Práve bezdomovectvo a pomoc ľuďom bez prístrešia sú oblasti, ktorej sa v meste Prešov venuje GKCH od svojho začiatku. Počas tohto dňa si na chvíľu okúsia byť v koži distributéra pouličného mesačníka Cesta aj primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, zástupca riaditeľa úradu PSK Fabián Novotný a hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Ľubomír Petrík. Súčasne počas dňa budú naši klienti, ľudia bez domova, spoločne s dobrovoľníkmi upratovať ulicu Pod Táborom. Deň ukončia besedou v literárnej kaviarni Viola s otcom Petrom Gombitom, kňazom a zakladateľom organizácie Oáza-nádej pre nový život v Bernátovciach, Denisou Považanovou, šéfredaktorkou mesačníka Cesta a známym abstinentom a distributérom časopisu Tónom Michalíkom. Hudobným hosťom besedy je košická gospelová speváčka Dominika Gurbaľová.

„Tam, kde chýba zázemie“ je utorková téma, ktorá je prepojená so Svetovým dňom boja proti detskej práci. Zázemie, ktoré nemali ani mnohé ženy, pre ktoré vytvorili dočasný domov v Dome sv. Faustíny – domov na polceste vo Svidníku alebo dievčatá, ktoré sa stali obeťami obchodu s ľuďmi. Ak si myslíte, že obchodovanie s ľuďmi možno vidieť iba v amerických filmoch, príďte sa presvedčiť o opaku. Nielen pre študentov Spojenej školy Svidník pripravili besedu so svedectvami o novodobom otroctve, ktorá bude pokračovať na pešej zóne mesta Svidník vo forme interaktívneho stánku spojeného s hudbou aj tancom.

Streda je v Starej Ľubovni venovaná téme „Doma“. Práve teplo a lásku domova sa snažia vytvárať v službách Domu sv. Anny. Prostredníctvom tréningového bytu pre nácvik nezávislosti a integrácie ľudí so zdravotným znevýhodnením do majoritnej spoločnosti sa mohla osamostatniť klientka Stanka Hudačková. Práve ona je autorkou básní, ktorými si plní svoj tajný sen. Tie doplnili ilustráciami deti a mladí z Domu sv. Anny. Slávnostné uvedenie knihy „Môj sen“ bude o 10:00 hod. v Ľubovnianskej knižnici.

Resocializačné stredisko Domov nádeje v Prešove ponúka závislým mužom odbornú starostlivosť a sprevádzanie počas procesu uzdravovania. Reintegrácia a resocializácia je oblasť, na ktorú upriamia pozornosť štvrtkovým program „Naplno a nezištne“. O 17.00 hodine ponúknu verejnosti rôzne pohľady na závislosť: pohľad závislého Andreja, pohľad matky závislej dcéry Ľuby a pohľad odborníka i terapeuta. Beseda v literárnej kaviarni Viola bude doplnená skupinou Anastasis.

Posledný pracovný deň v týždni „Naplno a dôstojne“ v Humennom a v obci Sačurov. Práve naplno sa snažia zamestnanci GKCH pomáhať v službách Domu sv. Júdu Tadeáša – denný stacionár pre dospelých, Sociálnom centre Humenné a Sklade solidarity Humenné, aby ľudia žili dôstojne aj napriek svojej nepriaznivej sociálnej situácii, zdravotným znevýhodnením alebo ťažkej životnej skúške. Od 10:00 hod. bude na Námestí slobody (Pri fontáne) interaktívny stánok spojený s hudbou, kde verejnosť nájde informácie, kreatívne dielne a ďalšie atrakcie pre deti aj dospelých. V obci Sačurov potešia všetkých svätou liturgiou a katechézou otca Jozefa Zorvana, a tiež spev hostí „Sačurovské nevesty“ a prezentáciou diela miestnej spisovateľky Oľgy Švedovej.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK