PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17245/podoby_hovoreneho_slova_2018.html

Podoby hovoreného slova 2018

Slovo - písané a hovorené - je tým, čo od nepamäti robí človeka človekom. Ním sa ľudia spájajú, vzájomne komunikujú a vytvárajú spoločenstvá.

Je dôležité, aby naša komunikácia prebiehala kultivovane, aby sme sa v nej zdokonaľovali, aby sme si uvedomovali jej rôznorodosť. Divadlo Jonáša Záborského Prešov – útvar osvetovej činnosti sa pravidelne vo svojej činnosti venuje o.i. práve slovu, a to formou súťaží, ale aj tvorivých dielní. Práve ony dávajú možnosť pre zdokonaľovanie sa študentom základných, stredných škôl a aj ich pedagógom v oblastiach rétoriky, umeleckého prednesu, literárnej tvorby, moderátorských vystúpení. Tieto interpretačné podoby slova majú pritom mnohé spoločné roviny a zároveň jasne odlišujúce polohy.

Na základe veľmi priaznivého ohlasu v minulom roku sme aj v roku 2018 pripravili pre žiakov základných a stredných škôl tvorivé dielne, na ktorých sa študenti stretli s lektormi, aby spoločne hľadali odpoveď na otázku v čom sú si umelecký prednes, moderovanie a rétorika podobné a v čom sú odlišné. Podujatie sa pod názvom Podoby hovoreného slova stalo jedným z podujatí vrámci projektu Metamorfózy umenia, metamorfózy v nás, ktoré sa koná v roku 2018 s podporou Fondu pre podporu umenia.

Aprílové stretnutie patrilo žiakom základných a stredných škôl, ktorí sa rozhodli zdokonaliť ako budúci recitátori, moderátori, či rétori. Podujatie bolo zamerané najmä na problematiku rétoriky. Na májovom stretnutí pokračovali seminaristi v rozbore otázok týkajúcich sa moderátorských a umelecko - interpretačných vystúpení.

Stretnutia boli nielen výmenou informácii poskytnutých lektormi študentom. Stali sa aj priestorom vzájomného obohatenia o názory, postoje k tvorbe, interpretácii a len potvrdili fakt, že dnešní mladí ľudia sú rozhľadení, majúci vlastné názory, no zároveň aj chuť učiť sa, zdokonaľovať sa a načúvať.

 
8.6.2018 | Autor: Dagmar Rusnáková | Kultúra a voľný čas | čítané: 1018 krát