Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

V Kendzicoch vešelo – 16. ročník

Obec Kendice a DJZ – útvar osvetovej činnosti v Prešove uskutočnili 6. mája 2018 v Kendiciach 16. ročník súťažného festivalu v speve ľudových piesní pod názvom V Kendzicoch vešelo.

Na úvod podujatia sa predstavila domáca folklórna skupina KENDIČAN, ktorá prezentovala prítomným divákom pred kultúrnym domom tradičné stavanie mája.

Súťažilo sa v 4 kategóriách - sólisti speváci, sólistky speváčky, ženské spevácke skupiny a mužské spevácke skupiny. Hudobný sprievod sólistom spevákom a speváčkam tvorila Ľudová hudba Lajblik z Kendíc.

V 1. časti sa predstavilo 9 ženských speváckych skupín: Jožka Príhodu – Petrovany, Šebeš - Vyšná Šebastová, Hermanovčan – Hermanovce, Záborský – Župčany, Drienka – Drienov, Dubovičanka – Dubovica, Miľpošanka – Milpoš, Ňaršanka - Ražňany, Kendičan – Kendice a 3 sólisti speváci.

V 2. časti sa predstavilo 8 mužských speváckych skupín: Kendičan- Kendice, Jožka Príhodu – Petrovany, Záborský – Župčany, Brežina – Bertotovce, Šebeš - Vyšná Šebastová, Miľpošan – Milpoš, Ňaršanka - Ražňany, Dubovičan – Dubovica a 3 sólistky speváčky.

Spolu účinkovalo cca 180 spevákov z 10 obcí okresov Prešov a Sabinov. Ich vystúpenia videlo asi 350 divákov.

Odborná porota pozitívne hodnotila repertoár, výber piesní i interpretačnú úroveň súťažiacich. Celková úroveň bola o niečo lepšia u zúčastnených speváckych skupín, ako u sólistov spevákov.

Spevácke skupiny i sólisti preukázali dobrú úroveň, bez výraznejších nedostatkov (intonačné nepresnosti, nástupy, rytmus, texty, súhra s akordeónom...). Titul laureát festivalu si odniesla ŽSS Miľpošanka z Milpoša.

Súťažný festival splnil svoje poslanie a vytvoril priestor pre prezentáciu a konfrontáciu sólistov i speváckych skupín v speve ľudových piesní.

Na záver festivalu boli odovzdané diplomy a ceny účinkujúcim kolektívom a jednotlivcom.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK