Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Kendzicoch vešelo – 16. ročník

Obec Kendice a DJZ – útvar osvetovej činnosti v Prešove uskutočnili 6. mája 2018 v Kendiciach 16. ročník súťažného festivalu v speve ľudových piesní pod názvom V Kendzicoch vešelo.

Na úvod podujatia sa predstavila domáca folklórna skupina KENDIČAN, ktorá prezentovala prítomným divákom pred kultúrnym domom tradičné stavanie mája.

Súťažilo sa v 4 kategóriách - sólisti speváci, sólistky speváčky, ženské spevácke skupiny a mužské spevácke skupiny. Hudobný sprievod sólistom spevákom a speváčkam tvorila Ľudová hudba Lajblik z Kendíc.

V 1. časti sa predstavilo 9 ženských speváckych skupín: Jožka Príhodu – Petrovany, Šebeš - Vyšná Šebastová, Hermanovčan – Hermanovce, Záborský – Župčany, Drienka – Drienov, Dubovičanka – Dubovica, Miľpošanka – Milpoš, Ňaršanka - Ražňany, Kendičan – Kendice a 3 sólisti speváci.

V 2. časti sa predstavilo 8 mužských speváckych skupín: Kendičan- Kendice, Jožka Príhodu – Petrovany, Záborský – Župčany, Brežina – Bertotovce, Šebeš - Vyšná Šebastová, Miľpošan – Milpoš, Ňaršanka - Ražňany, Dubovičan – Dubovica a 3 sólistky speváčky.

Spolu účinkovalo cca 180 spevákov z 10 obcí okresov Prešov a Sabinov. Ich vystúpenia videlo asi 350 divákov.

Odborná porota pozitívne hodnotila repertoár, výber piesní i interpretačnú úroveň súťažiacich. Celková úroveň bola o niečo lepšia u zúčastnených speváckych skupín, ako u sólistov spevákov.

Spevácke skupiny i sólisti preukázali dobrú úroveň, bez výraznejších nedostatkov (intonačné nepresnosti, nástupy, rytmus, texty, súhra s akordeónom...). Titul laureát festivalu si odniesla ŽSS Miľpošanka z Milpoša.

Súťažný festival splnil svoje poslanie a vytvoril priestor pre prezentáciu a konfrontáciu sólistov i speváckych skupín v speve ľudových piesní.

Na záver festivalu boli odovzdané diplomy a ceny účinkujúcim kolektívom a jednotlivcom.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK